Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på erfarna läkare i stället för att förneka allvarliga brister

Annons
Insändarskribenten vill se mer självkritik och verklighetsförankring efter att den siste överläkaren lämnat lungkliniken på Sundsvalls sjukhus. Bilder: Cleis Nordfjell/SvD/TT / Mårten Englin

Med anledning av artikeln Lungklinik tappar siste överläkaren: "Nästa kris som visar att Sundsvallsborna måste stå upp för sitt sjukhus", ST 15/6.

Jag blir bestört, ledsen och minst sagt uppriktigt upprörd när jag läser hur Petra Lindstedt, länsverksamhetschef på bland annat lungkliniken uttalar sig om att den siste överläkaren lämnar lungkliniken. Om du hade den minsta verklighetsförankring skulle du inte lämnat denna kommentar.

Lungkliniken är en klinik där det svajar rejält. Du kan inte på fullt allvar påstå att detta inte medför någon fara för verksamheten. Det var det redan innan. Du som många andra chefer rabblar liknande mantra när det krisar. Hur vore det att i stället hålla sig till sanningen?

Ni ska ansvara för en patientsäker verksamhet med god vård för alla som behöver det samt verka för en god arbetsmiljö så att personalen kan bedriva denna goda vård. Begrunda det! I mångas ögon hade det ingett åtminstone något förtroende om det medgetts att detta inte är bra alls samt bekräftat att lungkliniken redan i dagsläget är en klinik med mycket stora problem.

Jag vet vad jag pratar om och kommer inte att låta mig blidkas. Förnekelse in absurdum, det är vad detta handlar om. Detta inkluderar barnkliniken också. Om erfarna läkare som arbetar i verkligheten varnar för att patientsäkerheten är hotad, då är mitt tips att lyssna på det!

De facto

Länsverksamhetschef Petra Lindstedt har fått möjlighet att bemöta insändaren men valt att avböja. Hon låter hälsa att skribenten är välkommen att höra av sig direkt till henne.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Öppet brev till regionpolitikerna: Sommaren ser tuffare ut än på länge – hur löser ni rekryteringen framöver?

Det vore kanske billigare att byta ut vårdpersonalen mot robotar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons