Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: LO behöver läsa på – vi vill inte lagstifta om löner men däremot underlätta för fler att få jobb

Annons
Lärlingsanställning är ett av Moderaternas förslag för att ge nyanlända och ungdomar utan gymnasieexamen möjligheter till ett jobb och pengar i plånboken. Bilder: Staffan Claesson/TT / Isabell Höjman/TT

Replik på LO: Vi förstår att Moderaterna inte vill få 3,5 miljoner fackanslutna emot sig, ST 1/5.

Det är anmärkningsvärt att LO håller fast vid sina osanningar om Moderaternas politik. Detta trots att de underkänts så väl i faktagranskningar i media och betecknats som fruktansvärt onyanserade av ledande arbetsrättsliga experter.

Moderaterna har ingen avsikt att lagstifta om löner – det är en fråga för arbetsmarknadens parter. Vi har ett förslag om en lärlingsanställning som ska ge nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen bättre chanser till jobb. Anställningen ger en lärlingslön som uppgår till 70 procent av ingångslönen i branschen, eftersom övrig tid går till utbildning eller jobbträning. Med våra skattesänkningar på låga inkomster ger det mer pengar att röra sig med än för en student eller en garantipensionär.

Vi är Sveriges främsta arbetarparti och har en rad förslag för att få arbetsmarknaden att fungera bättre.

När det gäller las föreslår vi att kompetens ska väga tyngre i turordningsreglerna samtidigt som möjligheterna till kompetensutveckling och omställning förbättras. En 40 år gammal ordning behöver anpassas till en kunskapsekonomi. Vårt förslag är helt i linje med var parterna inom PTK och Svenskt näringsliv förhandlade om. Det är inte trovärdigt att fackliga organisationer som företräder uppemot en miljon arbetstagare skulle gått med på godtycke i anställningsskyddet.

Moderaterna värnar den svenska modellen där det i första hand är parterna som bestämmer villkoren på arbetsmarknaden. Vi är Sveriges främsta arbetarparti och har en rad förslag för att få arbetsmarknaden att fungera bättre. Vi vill att strävsamhet och arbete ska löna sig bättre och att fler ska få chansen till ett jobb. Det är därför vi bland annat vill sänka skatten på arbete, med tonvikt på låga inkomster, skapa nya vägar till arbete och bättre möjligheter till omställning i arbetslivet.

Vi tar gärna debatten om detta vilken dag som helst – men låt oss hålla den sakligt och sanningsenligt.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot Västernorrlands län

Jessica Polfjärd (M)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Läs också:

De fackliga frågorna är hotade – höstens val borde inte vara så svårt

TCO-väljarna: Förändra las är inte det bästa sättet att sänka arbetslösheten

Svenskt näringsliv: Gamla regler hindrar nya jobb – dags att släppa på förbuden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons