Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklararvodet är en struntsumma jämfört med de 700 miljoner vi får betala för logistikparken

Annons
Skribenterna ställer sig frågande till en artikel om Petersvik och menar att det är kostnaden för logistikparken som är intressant för skattebetalarna. Bilder: Eva-Lena Olsson / Therese Hasselryd

Med anledning av Plus-artikeln Infekterade villaförsäljningen i Petersvik i limbo – kommunens nota på över 300 000 kronor, ST 23/4.

När Sundsvalls Tidning rapporterar om de senaste turerna kring en så kallad logistikpark i Petersvik kan man tro det är Anders Hedenius, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som har varit med och skrivit artikeln. För ingen behöver nu vara rädd för att husen rivs eller blir "majbrasa", som Hedenius hotat med i kommunfullmäktige.

ST lovar att husen "flyttas till en annan plats för att bevaras åt eftervärlden". ST förklarar också att den misslyckade försäljningen av de tvångsinlösta husen nog ändå inte ska vara förgäves. Att den så kallade logistikparken saknar investeringsbeslut, att tiden gått ut och att det därför måste tas nya beslut om en försäljning av villorna betyder inte att skattebetalarnas pengar behöver vara "bortkastade". Ord är viktiga. Man skulle kunna tro att ST har blivit en del av kommunens kommunikationsavdelning.

Om man ska tala om 'skattebetalarnas pengar' är det klokt att sätta summorna i relation till vad det verkligen handlar om.

Vad läsarna inte får veta är att arvodet till mäklarfirman, 320 000 kronor för den olagliga försäljningen, är en struntsumma i förhållande till de ofantliga summor som det egentligen handlar om. 700 000 000 kronor – 700 miljoner. Minst. Det är så många kommunala skattekronor att Sundsvalls logistikpark valde att ljuga om godsvolymerna för att motivera investeringen. Chefens sifferbluff har ST tidigare föredömligt redovisat i en artikel den 3 september 2015.

Om man ska tala om "skattebetalarnas pengar" är det klokt att sätta summorna i relation till vad det verkligen handlar om. 700 miljoner.

Vi ser fram emot en fortsatt kritisk granskning av den så kallade logistikparken i Sundsvalls Tidning. En granskning av hur skattebetalarnas pengar verkligen används av kommunen.

Daniel Blomqvist, Eric Norin, Lars Lundström, Thomas Lundmark och Björn Östlund

SVAR DIREKT:

Att "ST lovar att husen flyttas till en annan plats för att bevaras åt eftervärlden", som insändarskribenterna skriver, är ett påstående som saknar grund i verkligheten. En tidning lämnar inte löften i kommunala frågor, det gör politiker. Här är hela stycket från vår artikel: "För närvarande är det ovisst när, eller om, spekulanter får köpa loss den praktfulla bebyggelsen som sedan kan flyttas till en annan plats för att bevaras åt eftervärlden".

Om det visar sig att det inte blev någon affär kommer ST att rapportera om det och ställa ansvariga till svars.

Insändarskribenterna skriver att "ord är viktiga". Vi håller med. Där ni talar om "den misslyckade försäljningen" drar ST inga förhastade slutsatser, anledningen är att försäljningsprocessen inte är avslutad utan lever vidare. Om det visar sig att det inte blev någon affär kommer ST i vanlig ordning att rapportera om det och ställa ansvariga till svars för hur skattebetalarnas pengar används.

Ni antyder att ST går någon annans ärenden. Det är tråkigt om ni har den uppfattningen. Vi strävar alltid efter att låta båda sidor komma till tals i konflikter. I den här artikeln får exempelvis båda sidor uttala sig.

Vi lovar att fortsätta granska den planerade logistikparken där ni har en egen agenda och kommunen sin.

Pontus Hellsén

Reporter

Läs också:

► [+] Snårig framtid för omstridda bygget i Petersvik: "Förseningar ger en frustration"

Det var väldigt tyst när värdshuset revs – har Petersviksvännerna skygglappar?

Upprop för logistikparken i Petersvik – bakåtsträvarna överdriver

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons