Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män får fuldansa så mycket de vill i privatägda bolag – men inte på vår bekostnad

Annons

”Vi har valt att göra så här och känner oss bekväma med det”. Citatet kommer från vd:n för Stadsutveckling i Sundsvall AB på frågan om kritiken mot bolaget som har stängt insynen, genom att inte vara ett kommunalt bolag, men som drivs med 2,7 miljoner i skattemedel, har tillgång till kommunal service och kan utnyttja kommunala lokaler (ST 11/3).

För Plus-kunder: Tidigare planarkitekt kritiserar Sundsvalls kommun för bristande öppenhet i nya bolaget: "Allvarligt"

Det finns mycket att ifrågasätta. Som medborgare är jag inte bekväm.

Det finns anledning att tro att det finns ett och annat gömt i den här historien.

Hur kommer det sig att ett privat aktiebolag har fått skattemedel utan upphandling? Hur kommer det sig att detta bolag har fått exklusiv rätt att bedriva stadsutveckling utan att det finns någon kommunal representation i styrelsen? Hur kommer det sig att kommunen helt genar förbi sina egna policys om exempelvis jämställdhet och integration? Hur kommer det sig att kommunfullmäktige utan diskussion lät detta passera? Hur kommer det sig att 2,7 miljoner av kommunala skattemedel ges bort utan ett enda krav på återkoppling av resultatet? Med en projektbeskrivning som inte talar om vad som skall göras?

Det finns anledning att tro att det finns ett och annat gömt i den här historien.

För Plus-kunder: Jättefirande 2021 när Sundsvall fyller 400 år – så blir folkfesten

Att titta på invigningen av Stadsutvecklingsbolaget är intressant. ”Kom upp på scenen, grabbar” säger moderatorn. ”Hur fick du jobbet?” frågar han vd:n. ”Ja, ordförande ringde upp mig och tyckte att jag skulle passa”, citat från vd. Långt ifrån kommunala rekryteringspolicys. Det är så här det går till när män kvoterar in andra män.

I grunden handlar det här om att demokratin monteras ner. När det fuldansas i kulisserna och några tar sig rätten att göra som de vill är det dags för oss medborgare att säga ifrån.

Vad är nästa steg? Ett nytt höghus på torget som skall smygas dit utan insyn?

”Nu gäller det att få medborgarna med oss” – ännu ett citat från ordförande från invigningen. Nej. Inte den här gången heller, säger jag. Delaktighet skapas med transparens och öppenhet. Inte med manipulation och stängda rum.

Läs också: Nytt bolag för stadsutveckling bildat i Sundsvall – vill kandidera till att bli Årets stadskärna 2021

Av politikerna i kommunfullmäktige vill jag ha svar på följande: Vad tänkte ni på när ni klubbade igenom det här utan diskussion och ifrågasättande? Vart tog era reflektioner och krav på upphandlingsregler, inflytande, insyn, uppföljning och användande av kommunala policys som strategier för utveckling vägen? Vad var det som gjorde att ingen tänkte ett steg till?

Det är valår. Som politiker har du inte råd att vara med i fuldansen. Det är därför du är vald. Att män, vana att få styra fritt, gör som de vill i ett privat aktiebolag kan ingen göra något åt. Men då får de försörja sig själva.

Av dig som politiker kräver jag som medborgare något annat.

Nisse-Lisa

Läs också:

Hellre en misslyckad människa än en läskig lycksökare i kommunpolitiken

Att kasta skit på varandra är dagens politik – känslorna har tagit över

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons