Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män, män, bara män i ST – som kvinna undrar jag om jag finns

Annons
Skribenten har räknat antalet bilder på ST.nu och slagits av hur få kvinnor som porträtteras. Bild: Jan Olby / Fredrik Sandberg/TT (montage)

Jag läser tidningen på nätet till morgonkaffet och konstaterar att det finns 90 foton som illustrerar artiklar och texter när jag scrollat mig ner.

Av bilderna föreställer 39 män. Män som spelar ishockey, musik, fotograferar, pratar, blir beskrivna, dricker vin, spelar in film, ser potentialer, visar sina tatueringar, oroar sig, är hjälte, får oss att andas renare, åker skidor och lovar saker. Aktiva män. Män som tar initiativ. Rör sig. De är namngivna med egna namn eller klubbtillhörighet.

Det finns 7,5 bilder på kvinnor varav 3 är tidningens porträtt på sina egna ledarskribenter. Tre är anonyma varav en är en annons, en halv utan ansikte illustrerar en familjesida och en är en bild utan namn från OS. Det finns två namngivna kvinnor – en sysslar med yoga och en visar sitt hem.

Läs också: Sundsvallsfotografen Erik Nylander vinnare i två kategorier i Årets bild: "Det är superkul"

I övrigt är 39 bilder på saker och 5 är blandade på en kvinna och en man. 39 bilder på aktiva män. Många män, enskilda män, män i grupp. 2 bilder på kvinnor.

Antingen är det medvetet att förstärka ojämställdheten eller så är det otroligt inkompetent. Vad väljer ST helst att vara?

Skäms ni inte på Sundsvalls Tidning? Som kvinna undrar jag om jag finns. När ni ständigt förstärker de stereotypa bilderna om de aktiva männen som syns och de passiva kvinnorna som inte syns är det inget annat än att låsa in gruppen kvinnor i osynliga rum och sänka jämställdheten i Västernorrland ännu mer. ST har en viktig roll och i det här fallet väljer ni att förstärka ojämställdheten. Det speglar också innehållet i texterna – av män, för män.

För Plus-kunder: Forskaren: "Kvinnliga politiker mer utsatta för hot och våld än män"

Inför internationella kvinnodagen uppmanar jag er att ställa er i skamvrån. Antingen är det medvetet att förstärka ojämställdheten eller så är det otroligt inkompetent. Vad väljer ST helst att vara?

När media monterar ner – Dagbladet försvann och tv har lämnat stan i det stora hela – och ingen granskar den lilla medieskvätt som finns kvar blir det så tydligt att resurserna tas till männen.

Själv betalar jag månadens abonnemang men köper inga fler. En tidning som vänder sig till halva mänskligheten men glömmer resten är inte intressant att betala för.

Harold Gote

■■ Följ ST Debatt på Facebook

ST svarar att en ögonblicksbild på sajten inte är talande för hur det ser ut över en längre tid. Bild: Ludwig Arnlund

SVAR DIREKT:

Jag har ingen anledning att ifrågasätta dina siffror och håller med dig om att det är för illa om endast 7,5 bild av 90 är kvinnor och motsvarande siffra för män är 39.

Vi vet att mediers innehåll påverkar normer och värderingar och här har vi ett ansvar och mycket kvar att jobba med.

Vi vill ha ett jämställt innehåll och vi ska jobba för att motverka stereotypa könsskildringar.

Samtidigt är en ögonblicksbild på sajten inte talande för hur det ständigt ser ut. Det växlar fort. När jag nu kikade, på tisdag eftermiddag, är fördelningen mellan män och kvinnor god och det är också spridning i hur de porträtteras. Vi har kvinnor som uttalar sig i form av experter, kvinnor i höga positioner inom både politiken och näringslivet och så klart bilder på kvinnliga medarbetare.

För, precis som du skriver, så handlar det inte bara om antalet kvinnor och män utan också om hur de porträtteras. Vi vill ha ett jämställt innehåll och vi ska jobba för att motverka stereotypa könsskildringar. Där har vi inte nått ända fram och jag vill tacka dig för att du gör oss påmind om den här viktiga frågan. Den kan inte lyftas för många gånger.

Alexandra Johansson, stf ansvarig utgivare

Läs också:

► För Plus-kunder: Kvinnors arbete lägre värderat: "Jämställdhet handlar om att påverka och förändra – inte okej som det ser ut idag"

Morgontidning är inte alla förunnat – varför kan ni inte medge att vissa får sämre service?

Jag prenumererar så länge jag har ögon att läsa med – kravet är att få tidningen på morgonen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons