Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man vinner ingenting på att hetsa i trafiken – vinsten blir så mycket större med lugn körstil

Annons
Skribenten vill påminna om några grundläggande regler i trafiken som kan förebygga olyckor. Bild: Tomas Oneborg/TT / Pontus Stenberg/TT

Iaktta omsorg och varsamhet som krävs av omständigheterna. Visa särskild hänsyn mot barn, äldre, skolpatruller och personer som har ett funktionshinder eller en sjukdom. Uppträd så att man inte hindrar eller stör annan trafik. Visa hänsyn mot dem som bor eller uppehåller sig vid vägen.

Det är grunden i trafikstadgarna, man vill genom dem skapa säkerhet och trygghet trots de faror och risker som finns.

Läs också: Efter snökaoset – nu ökar risken för viltolyckor

Men väldigt många gör i stället allt för att motarbeta. Man stänger i stället för att släppa in, hindrar omkörningar, gasar för att hinna före, bromsar för att irritera eller visa vem som bestämmer. Här följer några fler regler som många struntar i:

■ Blinkers betyder inte: "Jag svänger!" Det ser man ändå. Det är egentligen helt onödigt att blinka när man väl har börjat en sväng eller ett filbyte. Blinkers ska ges i god tid, cirka 100–400 meter före förflyttning.

■ I rondell gäller inte högerregeln! Alla som befinner sig i rondellen har företräde. Och det gäller för båda filerna. Man får inte köra in i rondellen om det kommer fordon i någon av filerna.

■ Om du blir omkörd ska du alltid underlätta och hjälpa till. Många gör tvärtom. Det är ett grovt trafikbrott! Om polisen ser det blir körkortet omedelbart indraget. Du utsätter dessutom dina medtrafikanter för livsfara.

■ Vid olycksplats gäller: Gul lykta ovanför varningstriangel: Iaktta största försiktighet! Det innebär krypkörning och bromsberedskap. Röd lykta: Stopp – du får inte passera! Ofta lämnar man en fil fri, men den är inte för dig. Den är för ambulans, polis, brandkår och bärgare.

Trafikhetsare jagar tid och vill kanske bevisa vilka suveräna bilförare de är. Men man vinner ingenting på att hetsa och köra fort.

Insändare: NTF: Några tips till dig som minskar farten när det blir enfiligt

Jag har tidigare många gånger agerat både bristfälligt och visat dåligt omdöme, och även tagit för lite hänsyn. Men jag går just nu på Yrkesakademin och tar busskort, och där har jag lärt mig och förstått att det är mycket enklare, bättre och säkrare att ta det lugnt, visa hänsyn och hjälpa till i trafiken. Vinsten är så mycket större. Man blir mer avslappnad, lugnare. Man kan köra säkrare, bättre och minska risker i trafiken i stället för att skapa dem. Dessutom är det mycket bättre för miljön.

Trafikhetsare jagar tid och vill kanske bevisa vilka suveräna bilförare de är. Men man vinner ingenting på att hetsa och köra fort. Tvärtom riskerar man inte bara sin egen säkerhet utan även andras.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa gång du sätter dig i bilen, testa då att köra lugnt, håll hastigheten. Kör ekonomiskt. Utnyttja motorbromsen. När du släpper gasen drar ditt fordon inget bränsle alls, och släpper heller inte ut några avgaser. Underlätta för, och hjälp andra i trafiken. Ha förstående. Visa hänsyn.

Du kommer att uppleva att det är mycket behagligare, skönare och tryggare. Du kommer att upptäcka att du dessutom spar massor av tid och pengar. Bränsle, däck och övrigt slitage minskar väsentligt! Och du kommer att vara mer utvilad.

Vi kanske tycker att vi är kungar på vägen, men vi behöver varandra och att alla samarbetar och samverkar.

En lugnare gubbe bakom ratten

Läs också:

Håll dig borta från motorvägen om du inte vågar köra fortare än 80

Hastighet efter väglag och avstånd till bilen framför – låter det bekant?

Om alla körde som yrkesförare skulle nollvisionen vara ett steg närmare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons