Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av oss är inte mogna att framföra ett fordon

Annons
Skribenten gläds åt att se trafikpoliser längs E14. Bild: Fredrik Sandberg/TT / Micke Engström

Det är glädjande att åter se trafikpolisen stå efter E14 då vårsolen börjat torka upp vägarna och det blivit lite behagligare vädermässigt att försöka stävja de värsta trafiksyndarna som är ute i sista minuten.

Men som tecknen varit tydliga de sista åren så är trafikpolisen några dagsländor som poppar upp lite nu och då med knappt nämnbara resultat förutom då vädret tillåter, så som jag ser det. Då ska ni veta att jag dagligen kör mellan 70 och 150 kilometer varje dag på denna väg och förundras dagligen att så många trafikdårar som långt överträffar den lagliga hastigheten fortfarande lever. Men ännu märkligare är att de ännu har kvar sitt körkort.

För Plus-kunder: Klartecken för nya E14 – snart startar jättebygget: "Det känns jättebra"

Det är väl ändå väldigt ynkligt av vuxna människor som är myndiga och röstberättigade och som genom sin körkortsutbildning fått förtroende att framföra sina fordon med förstånd, måste ha trafikpoliser som ser efter att lagen efterhålls.

Farten med bilar dödar och kommer döda, ibland oss själva eller våra nära och kära, och oftast är det vår hets i vardagen som förblindar oss att trycka på gasen helt i onödan. Detta för att vinna någon minut eller, som oftast för de flesta, någon sekund.

Tacka vet jag lastbilarna som håller ner hastigheten, men i bakvattnet av det har vi idiotiska omkörningar.

Den som vill vara klok, smart och förnuftig, tänk till! Våra liv är bara till låns oavsett vilken status vi i övrigt har och hur duktiga bilförare vi än tror oss vara. Döden i trafiken lurar ingen eller så lurar den oss, men vi kan gemensamt försöka hålla skador och död borta från oss genom att visa hänsyn i trafiken och inte hetsa i onödan bara för att vinna en liten ynklig tid.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att trafikpolisen måste ut och stävja hastigheterna, visar att allt för många av oss inte är mogna att framföra fordon som är så beskaffade att det går köra långt över vad hastighetsbestämmelserna säger.

Nej, tacka vet jag lastbilarna som håller ner hastigheten, men i bakvattnet av det har vi idiotiska omkörningar vilket många yrkesförare är villiga att intyga. Att sedan någon enstaka äldre som genom sin ålder håller låg hastighet ser jag inte som något hinder då en vanlig personbil som håller låg hastighet vanligtvis är enkel att köra förbi när sikten är fri.

Tok in tok ut

Läs också:

► Hastighet efter väglag och avstånd till bilen framför – låter det bekant?

► Fartdårar som till varje pris ska köra om utgör den största trafikfaran

Håll dig borta från motorvägen om du inte vågar köra fortare än 80

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons