Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kvinnor drabbas av lipödem – tänk dig för innan du dömer folk på stranden

Annons
Landstinget stod tidigare för fettsugning för personer med lipödem, men numera måste de drabbade bekosta operationen på egen hand, skriver Kicki Visén. Hon uppmanar även folk att tänka sig för innan de dömer ut andra på stranden på som feta. Bilder: Vegard Wivestad/TT / Håkan Humla

Jag har lipödem. Nu slutar några att läsa på en gång. Men jag fortsätter min berättelse ifall någon orkar till slutet. Lipödem är helt enkelt att man har en gendefekt som gör att fettceller ökar i storlek. Då i första hand på häck, lår och även armar så det ser ut som att musklerna "ramlat" ner och benen blir gropiga och tjocka. Folk och även en del läkare tycker att vi med lipödem kan lösa problemet med att banta men det funkar inte på vårt fett. Plus att vi även har rätt svåra smärtor i våra drabbade områden.

Hormoner spelar stor roll och därför är det nästan bara tjejer som får detta. Det är ofta i samband med till exempel tonåren, graviditet eller klimakteriet.

Sedan när man frågar vad man gör mot det kommer svaret – inget!

För mig kom det smygande (har haft vissa problem sedan 15-16 års ålder) efter att min tvååring föddes för att bli galopperande vid jul i fjol. Jag fick sådan värk i benen att det inte gick att gå alls. Jag gick till doktorn som väldigt ogärna men trots allt gav mig diagnosen lipödem. Sedan när man frågar vad man gör mot det kommer svaret – inget!

Jag började läsa på och upptäckte att fettsugning hjälper mot värken och detta har tidigare gjorts i landstingets regi men tagits bort, som all annan hjälp, i fjol. Vi får inte ens komma på lymfterapi, de skickar tillbaka remissen! Så nu är det massor av tjejer som för att kunna leva ett drägligt liv bekostar operation själv i Sverige eller utlandet, med alla risker det medför, för 100 000-tals kronor. Och de som inte har råd lider i det tysta. Så ser det ut i Sverige i dag och i sjukvården. Det är inte okej, tycker jag. Nu ska vårt landsting åtminstone ta fram ett vårdprogram som enda landsting i landet. Men alla andra i Sverige då?

Det är många av mina medsystrar som hellre sitter hemma än vågar visa sig på till exempel stranden.

Jag har startat en namninsamling på nätet som jag skulle bli jätteglad om ni skrev på så att vi kan lämna till berörda inom vården så de kanske inser hur fel det är. Och så vill jag be er som kämpat er igenom denna text en annan sak, om ni ser någon nu i sommar som är lite större på badstranden eller någon annanstans – ta inte för givet att denne är fet. De kan ha en sjukdom som gör att de blir så i kroppen utan att kunna påverka detta själva. Och har kanske för första gången på år vågat sig ut lite lättare klädda. Det är många av mina medsystrar som hellre sitter hemma än vågar visa sig på till exempel stranden. Så döm inte efter vad ni ser, tänk ännu en gång och ge hellre en komplimang. Kram på er alla!

Kicki Visén

Läs också:

Somliga går aldrig i sina skor – att leva med ME är att vara osedd

Läkaren ringde för att fråga hur jag mådde – mitt förtroende för vården har inte rubbats

Utkastad och ansedd som korkad – att leva med adhd är att inte leva upp till förväntningarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons