Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många Sundsvallsbor drabbas när välfärdsföretag tvingas lägga ner

Annons

Replik på Privata vinster – socialiserade förluster, 25/2.

Signaturen Pyramidspelets svar på Almegas relevanta artikel om vilka svåra konsekvenser vinstförbud för välfärdsföretag får för elever, äldre och patienter är lindrigt uttryckt nedslående. Inte ett spår tycks signaturen oroa sig för att åtta av tio välfärdsföretag i praktiken får ett verksamhetsförbud och tvingas lägga ned sina verksamheter. Detta får påtagliga konsekvenser för vanligt folk. Sveriges kraftiga befolkningsökning kan inte klaras med mindre än att vi bygger ut välfärdsservicen. Detta kommer inte att gå vägen utan välfärdsföretagen.

När lagar stiftas i Sverige har vi en gedigen tradition av grundlig och saklig utredning. Det innebär att alla tänkbara effekter och konsekvenser vrids och vänds på av experter, forskare och utredaren själv. I fallet med Ilmar Reepalus utredning om välfärdsföretag gjordes ingen konsekvensanalys. Det är ett mycket allvarligt trendbrott i svenskt utredningsväsende.

Vad Almega efterfrågar är en konsekvensutredning, så att de folkvalda och de boende i Sundsvall är förberedda på vad som kommer hända om Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag blir verklighet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men någon sådan konsekvensanalys vill de inte göra. Man kan fråga sig varför de inte vill veta hur många skol- och omsorgsplatser kommunen måste förbereda i det fall företagen tvingas stänga. Är det inte bra att vara förberedd? Eller så är det just därför de inte vill göra en konsekvensutredning – för att risken är hög att Sundsvallsborna får beskedet att omtyckta privata välfärdsföretag skulle tvingas stänga?

Andreas Åström

Näringspolitisk chef Almega

Gustav Wiel Berggren

Näringspolitisk expert Almega

Läs också:

Sorgligt att vinstdebatten tar allt syre i politiska debatten

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons