Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor vill jobba och försörja sina familjer – varför skriker inte folk rakt ut och protesterar?

Annons
Att ställa människor mot varandra och exempelvis dela upp i arbetande och bidragstagare är inte nyckeln till ett väl fungerande samhälle, menar Robert Larsson. Bilder: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / Tore Meek/TT

Valrörelsen har startat och med den kommer populismen, halvsanningar och rena lögner. Både vi som förtroendevalda och ni som ger förtroendet matas ständigt, främst i sociala medier, med påståenden svåra att värdera. Det handlar om ”andra”, de där andra som alltid är lösningen. Det är nyanlända, sjuka och arbetslösa. De ska tydligen vara grupper som har det alldeles för bra och som helst inte vill göra något för sin egen försörjning, som har alldeles för höga bidrag att lagstiftning om låglönejobb är nödvändigt för att förmå dem att jobba.

Enligt min verklighetsuppfattning vill människor jobba, försörja sig själva och sina familjer. Ironin framgick nog ovan. Att ställa människor mot varandra är den enda lösningen borgerligheten har haft. Om vi följer den linjen kommer resultatet att bli segregerade samhällen, återhållsam löneutveckling och ett vi-och-dem-samhälle där de som har mest får mest och de som har minst får stå med mössan i hand.

Det är för mig en gåta att 'vanligt folk' inte skriker rakt ut och protesterar.

”Bidragen”, som man raljant kallar alla former av stöd från samhället, ska minskas då skatterna är för höga. Bidragen som till största del är försäkringar vi avstått inkomst till, genom kollektivavtal och lagstadgande arbetsavgifter, och som vi kan nyttja när vi drabbas av arbetslöshet eller sjukdom, talar man aldrig om. Det är för mig en gåta att ”vanligt folk” inte skriker rakt ut och protesterar.

Jobbskatteavdrag är väl bra, då får vi ju mer pengar i plånboken? Nja, bara om man tjänar riktigt bra. Samtidigt minskar statens inkomster och vår gemensamma välfärd urholkas. Borgarna menar att 15 000 kronor i lön är en rimlig nivå för att skapa nya jobb åt främst ungdomar och nyanlända. Alla, och jag menar alla, borde förstå att låga ingångslöner håller ned all löneutveckling, utom i toppen förstås där det aldrig hålls igen. Det är genom en rimlig löneutveckling, som motsvarar över kostnadsutvecklingen på varor och tjänster, som pengar kan komma oss till del för en god levnadsstandard.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Efter varje borgerlig period har socialdemokratin återupprättat ekonomin och satsat på välfärden.

Låt mig vara tydlig, alla som kan skall jobba och med god arbetsmiljö hålla ända fram till pension. Pensionen man samlat in under arbetslivet skall definitivt beskattas lika som övrig lön. Om man under arbetslivet behöver ta del av trygghetssystemen, skall de finnas där på en rimlig omställningsnivå och kollektivt för alla. Det är en del av den svenska modellen och en av de saker vi kallar solidaritet.

Vi ser nu fem borgerliga partier med förslag om lönesänkning, försämring av las som innebär att vi alla kommer ha en livslång provanställning, kraftig minskade statliga stöd till kommuner och regioner. Den värsta skurken är SD, den som vill se fakta gällande detta kan läsa här.

Borgarna sänker skatten, mest för de som har, statens finanser får djupa underskott och smällen tar arbetare och mindre lyckligt lottade. Efter varje borgerlig period har socialdemokratin återupprättat ekonomin och satsat på välfärden. Vissa talar om tur och otur. Jag röstar i så fall på partiet som har tur!

Robert Larsson, socialdemokrat i Seko

Läs också:

Ulf Kristersson (M): Integration är att ställa krav – sänk bidragen för arbetslösa och skatten för de som arbetar

S: Ja till fler jobb i välfärden – nej till skattesänkningar

Valet 2018 blir något vi aldrig har varit i närheten av

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons