Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt svar från kommunen om dagrehab – strokedrabbade är nu utlämnade till ingenting

Annons
Maritta Selin påpekar att många behandlades vid dagrehab på Lindgården.

En fråga till kommunfullmäktige. Det är två år sedan dagrehab på Lindgården stängdes. Det som är märkligt är att det aldrig tagits något beslut om stängning, utan om översyn (27/1 2010).

På min fråga till kommunfullmäktige den 28 maj i år svarar Malin Larsson (S) att det var ett fåtal som fick behandling. Under 2015 utfördes 1 554 behandlingar och 1 724 var planerade. 2016 fram till stängning i juni 910 behandlingar. Hur kan du kalla det fåtal? Du talar också om att det gjorts individuella bedömningar, individuella lösningar tillgodosedda till alla, något som inte stämmer.

Dagrehab var till för äldre personer med funktionsnedsättning som har behov av rehabilitering (till exempel strokedrabbade) när man måste träna för att bibehålla de funktioner/förmågor man fått efter en skada eller sjukdom. Det, Malin Larsson, är ingenting som träffpunkterna klarar av, det är en helt annan terapiverksamhet än det som utfördes på dagrehab. Att dra in Skönsmomodellen visar hur insatta ni i nämnden är i de problem man får efter till exempel en stroke.

”Vad är viktigt för dig”, Vanguard Skandinavien som den Engelska modellen till Skönsmomodellen heter, har som ledord ”Resultatet är dramatiska förbättringar av kostnadseffektivitet, intäkter, service och arbetsglädje. Stängning av dagrehab ingår naturligtvis i kostnadseffektiviteten. Den grupp som fick behandling på Lindgården är i dag utlämnade till absolut ingenting.

Tycker ni styrande att det är riktigt att behandla människor på det här sättet som själva inte kan kämpa för sin rätt i samhället? Jag har påpekat det tidigare, de är också skattebetalare.

Maritta Selin

Läs också:

En viktig verksamhet som försvann – men har det ens tagits ett beslut om att lägga ner dagrehab?

►  Den nya strokevården räddar liv – vilka kan lova att satsa på sina invånare?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons