Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste få bukt på fiskmåsproblematiken

Annons

I många tätorter så förekommer det ett påtagligt problem med fiskmås och kajor. Fiskmåsarna är särskilt besvärliga när de har ungar. Då attackerar de människor och djur och försöker att träffa samtliga avföring, om de av någon anledning kommer deras ungar nära. Naturligtvis släpper fiskmåsar även avföring under de perioder som de inte har ungar. Det som inte är ovanligt är att avföringen träffar gator och torg, som folk riskerar att trampa i.

Sedan har vi även kajorna som brukar hoppa omkring bland borden på uteserveringar. För att få del av rester från gästernas mat. De kan till och med försöka att tjuva åt sig en smörgås som en gäst för tillfället lagt från sig. Därtill så förekommer det att de släpper avföring på matbord och golv, vilket inte är något trevligt inslag att uppleva som gäst.

Under nattetid så håller de till i stora flockar i träd, där de släpper sin avföring, vilket knappast man kan säga vara ett trevligt inslag bland träd som finns på gator och torg. Av anledningen att det inte är trevligt att passera sådana områden till fots eller med cykel i stanken från fågel skiten.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Man har anledning att fråga sig om det inte går att komma till rätta med detta problem. Och det är klart att man kan. Men det kostar och vem ska då betala notan för saneringen? Faktum är att den förda rovdjurspolitiken knappast gör att småviltsjägare ser det som meningsfullt att försöka sig på att delta i kampen. Det ger ju endast rovdjuren en anledning att inrikta sin jakt på det vilt som småviltsjägarna är intresserade av att få till sina köttgrytor.

För kommuner och fastighetsägare är det en kostnadsfråga. Att tänka sig att landsbygdsdepartementet skulle, som på 1950-talet och tidigare, föra en politik som gynnar småviltsjakten och därmed få småviltsjägarna intresserade av att delta i kampen mot fiskmås, kråkor, kajor och skator är väl knappast troligt. Troligen kommer problemet med fiskmås- och kajskit att bestå.

Anders L. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons