Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpads Fotbollsförbund: "Fotboll för alla – överallt"

Annons
Lilla VM på Thulevallen i Matfors, 2012. Bild: Mårten Englin

Med anledning av Roland Engström: Fotbollen inte längre så enkel – och vad är det som kostar så mycket? ST 29/7

Ja, visst har det varit ett härligt VM – inte minst för svenskt vidkommande! Och visst VM genererar förmodligen pengar till svensk fotboll. De delas dock inte ut till distrikten ”bara sär där”. Hur ett eventuellt överskott efter VM – för svensk del - kommer att användas är något som beslutas om längre fram – och kommer att kräva motprestationer.

Jag tycker ändock att fotbollen fortfarande tillhör de mindre kostsamma idrotterna att utöva. Vi har mottot "Fotboll för alla – överallt", vilket vi också bör leva upp till.
Lena Wallgren, Medelpads Fotbollsförbund, skriver här en insändare med anledning av Roland Engströms krönika i ST 29/7.

Roland, du sätter fingret på flera av idrottens och föreningarnas stora utmaningar, däribland ekonomin . Jag tycker inte det är okej om ekonomin är ett hinder för att delta i en rolig och på många sätt givande och utvecklande verksamhet, och inte minst den social fostran, som idrotten och föreningslivet erbjuder.

Jag tycker ändock att fotbollen fortfarande tillhör de mindre kostsamma idrotterna att utöva. Vi har mottot "Fotboll för alla – överallt", vilket vi också bör leva upp till.

Du ställer en del frågor om hur pengar och avgifter används i föreningen och ger också exempel på dyra terminsavgifter. Bästa sättet att påverka avgifterna och ta reda på hur pengarna används är att delta vid föreningens årsmöte – det absolut viktigaste mötet under ett verksamhetsår.

Där tas bland annat beslut kring kommande verksamhetsårs budget, där man som medlem alltså kan vara med och påverka. Som medlem i föreningen har man också möjlighet att lämna in en motion till årsmötet, till exempel med förslag på hur stor medlems- och träningsavgiften ska vara. Hur ser föreningens policy ut vad gäller deltagande i cuper? Och så vidare.

Bild: Evelina Ytterbom

Och här finns idrottsrörelsens och föreningslivets andra stora utmaning – den demokratiska processen, möjligheten eller viljan att vara med och påverka. Hur ser deltagandet ut vid våra årsmöten? Tror inte det är det mest välbesökta mötet i föreningen – tyvärr.

Den tredje utmaningen är just det ideella ledarskapet. Hur ser framtidens ledarskap ut? Kommer vi ha ledare som ställer upp helt ideellt? Idag är det ju helt fantastiskt vilken insats alla dessa ideella ledare – oftast föräldrar – gör. Men hur ska vi  i en framtid i så fall kunna finansiera eventuella arvoderingar eller anställningar? Här vill jag framhålla den samhällsnytta, inte minst de ekonomiska vinsterna, som idrotten ger.

Pia Sundhage föreläste i somras för deltagarna i Female Fotball coach-projektet som pågår i Medelpad. Här kramar hon Lena Wallgren, ordförande i Medelpads Fotbollförbund.

UEFA har valt ut Sverige som pilotland för att skapa en europeisk modell för att beräkna samhällsnyttan av breddfotboll ( SROI –studie).  Sociala effekter beräknas till 6,7 miljarder årligen från volontärarbete, förbättrade utbildningsresultat, minskat utanförskap bland unga och minskad brottslighet.

Hälso- och sjukvårdseffekterna beräknas till 12, 9 miljarder årligen. Detta gäller för svensk fotboll. I senare delen av augusti hoppas jag att siffrorna för Medelpad ska vara tillgängliga och att det finns möjlighet att redovisa dem.

Lena Wallgren

Ordf Medelpads FF

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons