Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest media som avslöjar chefsmygel

/

Annons

Jag har under senare år förvånats över hur vanligt det är att media är först med att avslöja mygel, oegentligheter, försummelser och vidlyftiga affärer både inom offentlig och privat sektor. Nu senast var det Svenska Dagbladet som avslöjade hur SCA-ledningen utnyttjat bolagets eget jetplan. Tidigare har DN:s Maciej Zaremba i artikel efter artikel blottlagt grava missförhållanden inom bland annat vården, lärarutbildningen, skolan, skogsskötseln och så vidare.

I etermedia har bland andra Kalla Fakta och Uppdrag Granskning vecka efter vecka lyft fram olika typer av missförhållanden och pekat på olika tillsynsmyndigheters tillkortakommanden och anmärkningsvärda passivitet och senfärdighet.

Allt detta sker samtidigt som vi i Sverige vill berömma oss för att ha en rad välbemannade och kompetenta skattefinansierade tillsynsmyndigheter, alla med den gemensamma uppgiften att bevaka, granska och vid behov beivra fel och försummelser. Förutom Riksrevisionen har bolag, kommuner och landsting sina egna revisorer. Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten, Institutet mot mutor är andra exempel på myndigheter med tillsynsansvar. Det finns många fler.

Vad kan det bero på att dessa fristående skattefinansierade tillsynsorgan inte själva och i rimlig tid lyckas avslöja samma missförhållanden som media redovisar nästan dagligen? Vad kan gapet mellan medias framgångsrika avslöjanden kontra tillsynsfunktionernas tillkortakommanden egentligen bero på? Kan möjligen viss brist på civilkurage i kombination med ett urholkat och utspätt tjänstemannaansvar förklara klyftan?

Kan någon kunnig och insatt person från tillsynssektorn kommentera mina funderingar? Varför inte en auktoriserad revisor.

Gösta Brydolf, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons