Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MHF: Vi kan inte fortsätta att köra onyktra – ställ bilen och spara liv

Annons
Färre dör i trafiken, men rattfylleriolyckorna minskar inte, skriver Göran Sydhage, MHF. Bild: Gorm Kallestad/TT

Den 22 maj är det Trafiknykterhetens dag, som arrangeras av MHF och Polisen. Fokus ligger på trafiknykterhet och de som drabbats av rattfylleriet.

Antalet människor som omkommer i den svenska trafiken minskar, vilket är mycket glädjande. För hög fart och rattfylleri är de främsta orsakerna till olyckor där människor dör eller skadas svårt. Skulle medelhastigheten i trafiken minska med en kilometer i timmen beräknas cirka 25 människoliv sparas varje år. Skulle rattfylleriet upphöra skulle ungefär tre gånger så många liv sparas.

Trots att det totala antalet människor som omkommer i trafiken minskar, så minskar inte rattfylleriolyckorna. I Sverige genomförs det 12 000 rattfyllerikörningar varje dygn. De flesta förstår att låta bilen stå dagen efter att man druckit alkohol, men alla gör inte det, dessvärre.

Den totala samhällsekonomiska kostnaden för dödsfallen i rattfylleriolyckor 2017 beräknas till 3,78 miljarder kronor. Det är mer än vad regeringen har fördelat till myndigheterna Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikanalys, tillsammans.

I den organisation jag arbetar, MHF, går vi till jobbet varje dag med ett tydligt mål: "Ingen ska dö av rattfylleri". Våra medlemmar arbetar ideellt för att öka trafiksäkerheten i Sverige med extra fokus på att minska rattfylleriet. Ditt bidrag kan vara att förhindra att påverkade människor kör iväg med sitt fordon, ring polisen och larma om du inte lyckas förhindra en fyllekörning och framför allt, kör inte själv ”dagen efter”. Tillsammans kan vi göra trafiken ännu säkrare.

Göran Sydhage, MHF

Läs också:

Oroväckande beslut om alkolås – är det nödvändigt med ännu fler rattfyllerister?

30 och avsmalnad väg avskräcker inte på Hemmansvägen

►  Om alla körde som yrkesförare skulle nollvisionen vara ett steg närmare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons