Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket skapar en katastrof för vårt äktenskap

Annons
Skribenten berättar om hur Migrationsverket försvårar för han och hans fru. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT / Fredrik Sandberg/TT

Min fru kommer från Ukraina. Vi har känt varandra i mer än sex och ett halvt år och varit gifta i mer än fem och ett halvt år. 2012 fick hon sitt första uppehållstillstånd i Sverige. Till och med 2017 fick hon bara tidsbegränsade tillstånd för att hon varit för lite i Sverige. Bland annat revolution (Euromaidan 2013-2014) och inbördeskrig (Donbas), gjorde det mycket svårt och farligt att resa landvägen i Ukraina och att passera gränserna. Det hindrade henne att vara i Sverige periodvis. Hon har svår flygfobi och kan bara resa landvägen. Hennes pappa fick hjärtinfarkt och något år senare cancer. Vid sjukhusvård i Ukraina måste familjen ge mat till patienten och betala för medicin och vård. Min fru var den enda som kunde göra detta för sin far.

För Plus-kunder: Kärleken vann – homosexuelle Hamed får stanna med sin Heydar

Hon fick pass och inrikespass stulna i Sverige 2016, och måste resa till Ukraina för att få nya pass vilket tog många månader på grund av byråkrati. Samma år fick min fru diagnosen Hepatit C, en fortskridande, på sikt livshotande sjukdom. I Sverige fick hon inte behandling. I Ukraina fanns botande medicin som vi hade råd att bekosta själva. Det var förbjudet att passera landsgränser med medicinen. Vi valde att prioritera min frus liv och hälsa före vår vilja att leva tillsammans under behandlingsperioden på tre månader som hon fullföljde i Ukraina.

Vid ansökan om ny förlängning hösten 2017 hade min fru, trots alla problem helt utanför hennes kontroll, bott i Sverige i sammanlagt mer än två år.

Under de tre senaste åren har hon bott i Sverige mer än 52 procent av tiden och 70 procent av tiden 2017. Min fru har också flyttat alla sina personliga tillhörigheter till Sverige.

Att jag som sedan födelsen är svensk medborgare inte skulle ha rätt att leva tillsammans med min fru i Sverige är absurt och gravt inhumant.

I januari 2018 fick, efter fem år av tidigare tillstånd, min fru avslag på sin ansökan på grund av tvivel på hennes avsikt att vara bosatt i Sverige. Migrationsverket vänder vistelserna i Ukraina emot min fru i beslutsskälen. Man hänvisar till en gummiparagraf i lagen där det står "uppehållstillstånd får vägras" när man istället borde ha följt lagens grundregel att "uppehållstillstånd ska ges till maka till någon som är bosatt i Sverige".

För Plus-kunder: Regionchefen om varslet på Migrationsverket – alldeles innan jul: "Stor förändring för många"

Migrationsverket menar att min fru kan resa hit med visum. Med visum kan man vistas i Sverige maximalt två perioder om 90 dagar under ett år skilda av minst 90 dagar utomlands. Jag kan inte resa till henne långa perioder eftersom jag måste sköta mitt arbete för vår försörjning. Dessa begränsningar för ett äktenskap är helt orimliga.

Att jag som sedan födelsen är svensk medborgare inte skulle ha rätt att leva tillsammans med min fru i Sverige är absurt, gravt inhumant och inte förenligt med EU-rätt och internationell rätt. Uppehållstillstånd ges till tiotusentals andra med mindre tydliga belägg för varaktig relation än vad vi visat. 

Migrationsverket silar mygg men sväljer kameler.

Jag hoppas dock att rättvisa och humanitet ska segra i Migrationsdomstolen och att den kommer att fatta beslut som gör att jag som medborgare och sedan generationer av svensk familj, till slut kan få leva tryggt med min fru i Sverige.

Äkta man

Läs också:

Migrationsverket avvecklar två asylboenden i länet – beräknas vara stängda i mars

► Insändare: Gud har redan lämnat rättssalen – så borde det fortsätta

► Insändare: Sträck på er på Västermalms skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons