Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre problem i förorterna om fler "fattiga" tillåts idrotta

Annons
Insändarskribenten menar att klassklyftorna i samhället orsakar en snedrekryteringen inom idrotten, på grund av att alla föräldrar inte har råda att stötta sina barn.

Jag tittar på OS och börjar fundera på varför Norge är bättre än Sverige i vinteridrott. Kan det vara att klass-skillnaderna är större i Sverige än i Norge?

Idrott kostar i Sverige, ett medlemskap i en skidklubb eller alpinklubb kostar pengar. Sen tillkommer utrustning och engagemang från föräldrarna. Jag försökte som ensamstående förälder för 20 år sedan att ge mina barn chansen inom olika idrotter.

Helt klart var det då att som ensam förälder kan man inte ge sina barn samma chanser som två hyfsat avlönade föräldrar som bor ihop. Det ger i förlängningen många barn som faller in i mer destruktiva saker i sin uppväxt och Sverige får färre vinnare i OS.

Kanske ska Sveriges olympiska kommitté fundera på hur man ska få fler ungdomar att idrotta, än att pumpa in pengar på idrottare som fixar bolag för att fondera sina inkomster från sitt idrottande.

En del av de pengarna skulle kunna gå till att ge fler ungdomar chansen att utöva en idrott, utan att deras föräldrar måste bromsa dem på grund av en begränsad inkomst. Jag tror att många talanger inom Svensk idrott har försvunnit på grund av föräldrarnas inkomster.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alla sporter kostar, även de man tycker är gratis, som löpning. Det är gratis så länge du inte vill tävla, men vill man det så måste man betala en medlemsavgift och även om den är lågt satt för barn så finns det ensamstående föräldrar med talangfulla barn som inte klarar av även en låg avgift. Inom vissa sporter så krävs det också en dyr utrustning som de föräldrarna aldrig kan betala.

Insändarskribenten tror att Sverige förlorat ett flertal

Jag tror att Sverige har förlorat många Zlatans på grund av det och vill man från regeringen verkligen hjälpa dessa barn så finns det väldigt många miljarder som dras in genom spel i Sverige som skulle kunna användas till det. Jag tror att en sån satsning skulle lugna ned problemen i förorterna och ge barnen där en dröm att uppnå som inte innebär brott.

Vi älskar alla en vinnare och kan säkert ge en hundring extra till att fler får chansen till att bli en vinnare. Om det ska finnas drömmar i fattiga områden så ska det vara drömmen att lyckas inom idrotten, inte inom brottets bana. Det kan man bara lyckas med om man ger alla barn samma chanser, där inte föräldrarnas inkomst är avgörande.

Roger59

Läs också:

Arenasatsning glömmer bort ungdomsidrotten – vem ska ropa "Heja Sundsvall"?

Nytt Sportotek slår upp portarna i Sundsvall – här kan man låna gratis utrustning

Bris: Utsatta barn mer isolerade när stödinsatser pausar – så kan just du göra skillnad för unga i sommar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons