Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet av feministens grundare Frida Stéenhoff förtjänar att leva vidare i Sundsvall

/
  • Bilden togs under en vandring i Stenstan då Tina Johansson, intendent på Sundsvalls museum, var klädd som Frida Stéenhoff.

Annons

Frida Stéenhoff är det i dag inte många som känner till men hon var verksam i Sundsvall och den första moderna feministen. Hon var på många sett en intressant människa. Stéenhoff levde runt sekelskiftet 1900 och uträttade en hel del – bland annat retade hon gallfeber på dåtidens patriarkat.

Läs också: Det feministiska slaget är inte över

Hon klädde sig i frack och myntade begreppet feminism. Hon skrev en hel del pjäser som framhävde samhällets orättvisa kvinnosyn och hade många föreställningar i Sundsvall. Eftersom hon var mycket verksam i Sundsvall är det också där vi borde låta henne leva vidare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att hon inte fått mer utrymme i historieböckerna är skandalöst. När vi bygger ut staden borde vi döpa någon korsning eller torg till Stéenhoffsplan. Varför inte ge det namnet åt ett torg som planeras på Norra kajen, alternativt en planerad korsning i närheten av järnvägsstationen som kommer att bli infarten till Södra kajen.

Läs också: Mirjamsdotter: Jämställdhet kommer inte automatiskt, den kräver aktiv handling

Frida Stéenhoff var en av kvinnorörelsens viktigaste kämpar och förtjänar att leva vidare, särskilt i Sundsvall. Någonstans kanske man rent ut av skulle resa en staty föreställande henne. Sundsvall behöver fler kvinnliga statyer med tanke på att det länge har vart en industristad där det är lätt hänt att männen får för mycket plats. Och bara så ni vet. Jag som skriver det här är man. Det finns även män som står upp för kvinnors rättigheter. Jag tycker att det ska vara lika lön för lika arbete. Jag hoppas att jag en dag får bo i en lägenhet runt Stéenhoffsplan.

Jacob

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons