Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska riskerna för småföretag som vill anställa i Västernorrland

Annons

Framtidstron är stark bland Sveriges småföretagare. Enligt en undersökning från ekonomiföretaget Visma vill var tredje småföretagare, 33 procent, anställa nya medarbetare. I Västernorrland svarar var sjunde, 15 procent, att de vill expandera.

Men farhågor kring arbetsgivaransvaret skrämmer många. Tre av tio småföretagare i landet, 30 procent, anger arbetsgivaransvar som det främsta skälet till att de avstår från att anställa någon. Det innebär att många nya arbetstillfällen aldrig blir verklighet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Nyligen föreslog regeringen att arbetsgivarna ska stå för 25 procent av sjukpenningskostnaderna när anställda är sjukskrivna längre än 90 dagar. Det skulle innebära ännu större risker för den som funderar på att expandera. Förslaget riskerar alltså att leda till färre jobb och samtidigt göra det svårare för alla som står långt ifrån arbetsmarknaden. Enligt en undersökning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer nämligen åtta av tio privata arbetsgivare att dra sig för att anställa någon som tidigare varit sjuk om förslaget blir verklighet.

Förslaget visar också att regeringen inte förstår hur småföretagarnas vardag ser ut. De brottas redan med höga kostnader för anställdas sjukfrånvaro och social otrygghet om de själva blir sjuka, arbetslösa eller vill vara föräldralediga. Att regeringen nu ser över villkoren för de allra minsta företagen är välkommet – men inte tillräckligt. Det är fortfarande alldeles för dyrt och krångligt att anställa.

Det är en vanlig missuppfattning att den svenska arbetsmarknaden bärs upp av ett litet antal stora arbetsgivare, som Volvo, Ericsson och H&M. I själva verket har den absoluta merparten av företagen mellan noll och 20 anställda. Det är här de nya jobben skapas. Men ett litet företag är sårbart för felrekryteringar. Därför måste riskerna med att rekrytera minska.

För att säkra jobb och välfärd i Västernorrland och övriga Sverige måste vi ta tillvara människors idéer, drömmar och drivkraft. Det kräver ett företagsklimat där fler startar nya företag och vågar låta dem växa. Då behövs en politik som ser den framtidstro som finns hos många små företag och utgår från deras verklighet.

Boo Gunnarson

företagarexpert på Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons