Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun: Vi spelar en viktig roll för att skapa en attraktiv region

Annons
Från Mittuniversitetet menar man att de frågor som Diös tidigare lyfte i en debattartikel redan diskuteras på många håll. Bild: Sofie Wiklund / Evelina Ytterbom

Replik på Utan utveckling kommer potentiella invånare och investerare välja bort Sundsvall – vi måste tänka nytt, ST 18/4.

Vi tycker precis som Diös att det är viktigt att Sundsvall utvecklas. Men, vi vill också påtala att det är viktigt att hela länet framstår som en attraktiv region för studenter, företagare, forskare och andra grupper.

En grundförutsättning för att fortsätta vara en attraktiv region är att vi tillsammans oförtrutet arbetar i den andan. Där är så klart Mittuniversitetet både en naturlig, och viktig, spelare.

Diös efterlyser samtal och samverkan kring idéer, utveckling och tillväxt. Sådana samtal sker så klart redan i dag – på många håll. Redan nästa vecka genomförs faktiskt en workshop där Sundsvalls kommun, tillsammans med studentkåren och representanter för Mittuniversitetet träffas för att diskutera just de här frågorna.

Sedan början av 90-talet har andelen högutbildade i regionen mer än fördubblats. Vi sitter dock inte nöjda och lutar oss mot det som har gjorts tidigare, men det är ändå värt att lyfta fram några fakta kring Mittuniversitetets betydelse för regionen:

■ 49 procent av de som studerat på Mittuniversitetet bor kvar i Västernorrland tre år efter examen.

■ Hälften av alla högutbildade i vår region examineras från Mittuniversitetet.

■ Sedan 2008 har fler än 120 företag startats av studenter eller anställda vid Mittuniversitetet, en siffra som växer konstant.

Läs också: Sökande som väljer till sommarkurser vid Mittuniversitetet i första hand ökar: "Väldigt glädjande"

Vi är väl medvetna om att en av vår regions största utmaningar handlar om kompetensförsörjning. På kort och lång sikt. I denna utmaning blir regionens attraktivitet en central fråga.

Vår roll är självklart att erbjuda attraktiva utbildningar med hög kvalitet. De ska ha en tydlig arbetslivsanknytning med nära koppling till näringslivet. En tydlig indikation på att vi är på rätt väg kom i höstas då Mittuniversitetet toppade Kantar Sifos undersökning som det universitet i landet vars anseende ökat mest det senaste året.

Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet

Eva Dannetun, prorektor Mittuniversitetet

Olof Bäckman, ordförande för studentkåren i Sundsvall

Läs också:

Vi fastnar lätt i våra tankegångar – dra nytta av ungdomarnas fantastiska kreativitet

Mittuniversitetet: Nu vänder vi BLAD – där det finns behov ska vi utbilda

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons