Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk är ett hållbart livsmedel

Annons

Den första juni var det mjölkens dag – en dag att hylla detta nyttiga och hållbara livsmedel. Alla behöver äta och mat påverkar miljön och klimatet. För att leva hållbart måste det vi äter ge maximal näring i förhållande till sin påverkan.

Läs också: Gick inte att leva på mjölken längre – då sadlade Emil och Ann om från kor till föl

Mjölk är ett hållbart livsmedel. Den ger, tack vare sin näringstäthet, mycket näring i relation till sin klimatpåverkan. Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Det är därför ingen slump att mjölken är en självklar del i nödsändningar i katastrofsituationer eller att länder i tredje världen startar skolmjölksprogram för att bryta fattigdomens och undernäringens negativa spiraler. Vi får inte glömma det när de som hörs mest i debatten tror att hagar utan kor är lösningen på våra gemensamma fattigdoms- och klimatutmaningar.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men all livsmedelsproduktion innebär någon typ av miljöpåverkan. Det går inte att komma ifrån. Därför känns det rimligt att vi utvecklar och gynnar den produktion som är effektiv och resurssnål. Svensk mjölkproduktions klimatutsläpp är 44 procent lägre än det globala genomsnittet (källa: FAO, FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation). Sverige har alltså förutsättningar att producera hållbar mat som dessutom bidrar till att mätta vår växande befolkning. Trots det importerade vi i fjol över 53 procent av den hårdost som konsumerades i Sverige.

Läs också: Hävdar man att kött är livsviktigt – då är man på fel spår

Vi flyttar vår miljöpåverkan utomlands genom vår stora import av mat. Hela 70 procent av klimatpåverkan från det vi äter sker i andra länder. Att vi exporterar en så stor andel av våra utsläpp till andra länder är absurt och oansvarigt. Inte minst med tanke på vilka goda förutsättningar vi har för matproduktion i form av mark, vatten, god miljö- och djuromsorg och duktiga bönder.

Läs också: Fira mors dag utan mjölk

Läs också: Kor behöver mjölkas – annars kan kon dö

Nu i veckan gav WWF grönt ljus till svensk ost med formuleringen att den är ett klokt matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Det är ett stort erkännande och ännu ett bevis för att svensk mjölk är en del av lösningen när världen behöver mer hållbar mat. Något som är värt att fira med ett stort glas iskall mjölk.

Hans Andersson

Agronom LRF Mjölk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons