Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk och kött kan inte skiljas åt

Annons

Replik på Dags att reda ut mjölkens betydelse, ST 20 juni.

Hans Andersson lyfter fram svensk mjölk som hållbar och skyller klimatpåverkan på import. Resonemanget saknar faktastöd.

Det är den globalt skenande animaliekonsumtionen, inte om mjölken eller nötköttet kommer från Irland eller Sverige, som utgör framtidens stora miljöhot inom jordbrukssektorn. Den negativa miljöpåverkan från svensk mjölk- och nötköttproduktion är inte mindre än den i andra europeiska länder.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Hans Andersson skriver att all livsmedelsproduktion innebär någon form av miljöpåverkan, både positiv och negativ. Men mjölk och nötkött är de animalier som är allra värst för klimatet, på grund av enorma utsläpp av växthusgaser i form av koldioxid från avverkad skog, metangas från rapande kor och dikväveoxid från gödselhögar. Enligt LRF kommer 65 procent av det svenska nötköttet från mjölkkor och deras kalvar. Det går alltså inte att särskilja mjölken från nötköttet. De är två sidor av samma miljöskadliga produkt.

I dag har vi avlat fram mjölkkor som ger upp till tio gånger så mycket mjölk som en ko fick för 100 år sedan. För att producera dessa enorma mängder mjölk behöver korna matas med en stor andel kraftfoder. För att tillgodose behovet av kraftfoder har vi under de senaste 100 åren odlat upp i stort sett alla naturbetesmarker som går att odla på, vilket allvarligt skadar den biologiska mångfalden.

Med rätt politik kan vi ställa om delar av den ohållbara djurhållningen till biogasproduktion. Genom att röta vall, som i dag odlas som djurfoder, får vi både biogas och ett utmärkt gödningsmedel.

Vegetabiliska alternativ till mjölk och nötkött har, förutom att vara miljövänliga, potential till betydligt högre marginaler än de animaliska produkterna och kan därmed ge svenskt lantbruk lönsamhet på marknadsmässig grund.

Det är dags för LRF att bejaka vegovågen istället för att grönmåla extremt miljöskadliga animalier.

Per-Anders Jande

Jonas Norberg

Svensk mat- och miljöinformation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons