Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjliggör ett bättre liv för människor med hjärtsvikt

Annons
Behandlingen av hjärtsvikt måste bli bättre, menar skribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT / Tomas Oneborg/TT

Varje år i februari uppmärksammar Riksförbundet HjärtLung hjärtat genom kampanjen Hjärtemånaden. Vi vill synliggöra patienten och visa att det finns stora mörkertal i några av våra största folksjukdomar som till exempel hjärtsvikt.

Hjärtsvikt är den vanligaste diagnosen vid Sveriges medicinkliniker, den vanligaste orsaken till vård på sjukhus och en vanlig komplikation till följd av hjärtinfarkt eller en längre tids högt blodtryck.

Läs också: Västernorrlänningar med låg utbildning dör oftare i hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärtsvikt är en kronisk sjukdom som innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod. De vanligaste tecknen på hjärtsvikt är trötthet, bensvullnad och andfåddhet vid vila eller ansträngning.

Cirka 300 000 svenskar bedöms lida av hjärtsvikt, varav bara ungefär två tredjedelar har fått diagnos och därmed möjligheten att få korrekt behandling.

Förutom att patienterna inte hittas får de med diagnos även en bristfällig behandling i majoriteten av Sveriges landsting. Endast tre av totalt 21 landsting uppfyllde Socialstyrelsens målnivå 2015 för grundläggande läkemedelsbehandling.

Hjärtsvikt är ett allvarligt och livshotande tillstånd om man inte får behandling. Prognosen är ofta sämre än för många av de vanligaste cancersjukdomarna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Var femte patient som vårdas på sjukhus för hjärtsvikt dör eller läggs in på nytt inom 30 dagar. Det stora antalet sjukhustillfällen är ett tecken på att vården av olika skäl missar behandlingen för många av patienterna.

Det skulle inte behöva vara så. Om ett bättre omhändertagande infördes, från misstanke om hjärtsvikt till tidig diagnos och korrekt behandling - via hjärtsviktsmottagningar och registrering i kvalitetsregister - skulle fler hjärtsviktspatienter leva längre och få betydligt mycket bättre livskvalitet. Dessutom skulle fler undvika att läggas in på sjukhus vilket skulle bespara ett stort lidande för den enskilde.

L Peter U Helsinger

Ordförande, Föreningen HjärtLung Sundsvall

Läs också:

Blodsockerreglering inte längre det viktigaste i behandlingen av diabetes – detta måste ut till primärvården

Dags att stärka arbetet mot hjärt- och kärlsjukdomar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons