Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morfar berättade om hur kärleken segrade i OS 1936 – han skulle ha varit stolt även 2018

Annons

De olympiska spelen har alltid handlat om politik, ända sedan spelen började år 776 f kr. OS skulle vara ett motgift mot de politiska motsättningarna i antikens Grekland.

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK) och ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK) säger att den olympiska rörelsen är världens största fredsrörelse.

1936 var min morfar på OS i Berlin. Han berättade för mig att Hitler vägrade ta den fyrfaldige guldmedaljören Jesse Owens i hand vid prisutdelningen. Men morfar berättade ofta med glädje om den oväntade vänskapen mellan den tyske atleten Lutz Long och amerikanen Jesse Owens.

För Plus-kunder: Bildextra: Historiskt OS för Sverige efter medaljregn – här är ögonblicken vi minns

Hitler ville med största sannolikhet avrätta dessa idrottsmän, men diktatorn hade hela världens ögon på sig under olympiaden och vågade då av naturliga orsaker inte genomföra detta.

En sak är säker och det är att Berlin-OS 1936 blev ett nederlag för den nazistiska propagandan på grund av vänskapen mellan olympiadens främsta atleter. Vänskapen och kärleken mellan dessa två blev en seger för fredsrörelsen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Morfar jublade nog i sin himmel när Sydkorea och Nordkorea gick tillsammans under OS-invigningen 2018. Och de sydkoreanska och nordkoreanska ishockeydamerna tävlade under gemensam flagga som Korea.

Medborgarrättskämpen Martin Luther Kings citat ekar inom mig: "Jag tror att obeväpnad sanning och villkorslös kärlek kommer att få sista ordet i verkligheten."

Anders Eriksson

Läs också:

Mindre problem i förorterna om fler "fattiga" tillåts idrotta

Tack chefen för boxen som gör att vi gamla får se på OS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons