Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När sanningen inte duger

/

Annons

Folkpartiets Cecilia Wikström har hävdat att ”Syrienflyktingarna är mycket mer välutbildade än svensken i gemen". Det påståendet saknar grund och speglar okunnighet. Enligt SCB har endast var tionde nyanländ från Syrien en eftergymnasial utbildning. Den rödgröna regeringen försöker dölja verkligheten genom att gång på gång upprepa att det är byråkratiskt krångel med att översätta examina från hemlandet till svensk motsvarighet som är problemet. Men den absolut viktigaste orsaken till låg sysselsättning bland flyktingar och deras anhöriga är låg utbildningsnivå kombinerad med allt högre krav på dagens kunskapsintensiva arbetsmarknad.

I veckan basunerade SVT ut hur högutbildade flyktingar höjer utbildningsnivån i Sörmland. Universitets- och högskolerådet som validerar utländska examina säger att de under 2014 märkt en ökning på 55 procent. Vad som inte sägs är att i den grupp som fått sina examina validerade under 2014 ingår svenska studenter som pluggat utomlands liksom andra EU-medborgare som kommer hit för att studera eller jobba. Hur många av dem som har en ’högskoleutbildning’ och hur många som har en ’eftergymnasial utbildning’ sägs inte heller.

Eftergymnasial utbildning är ett diffust begrepp. Det kan innefatta kurser av olika innehåll och längd, till exempel en enstaka kurs på universitet eller högskola. Det kan också innebära en yrkeshögskoleutbildning i till exempel marknadsföring eller försäljning. Yh-utbildningar på minst ett år kan leda till en Yrkeshögskoleexamen och Yh-utbildningar på minst två år kan leda till Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Dessa personer har en ’eftergymnasial utbildning’ men är inte ’högskoleutbildade’.

Jag får allt oftare en känsla av att man från politiskt håll försöker sälja in det snabbt ökande antalet invandrare genom att ständigt upprepa hur många av dem som är högutbildade. Men att försköna verkligheten och underskatta väljarkåren är ingen framgångsmodell, inte heller halvsanningar och trix-fix med siffror. Fakta talar sitt tydliga språk. Så när ska de politiskt ansvariga inse att det inte är långsiktigt hållbart att lura väljarna?

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons