Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen av Hussborg ett hån mot skattebetalarna

/
  • Nedläggningen av Hussborgs lantbruksskola var ett stort hån mot Medelpads skattebetalare och ungdomarna, anser skribenten.

Annons

En av Norrlands bästa lantbruksskolor, Hussborg i Medelpad, lades ner 1968 trots ett mönsterjordbruk som var perfekt för jordbrukarungdomarna. Landstinget beslöt att undervisningen skulle flyttas till Nordviks lantbruksskola i Ångermanland. Bitterheten var enorm i Medelpad och framförallt hos bönderna.

Ett annat märkligt beslut var när landstinget år 1980 sålde Hussborgs herrgård, 55 hektar jord, 370 hektar skog och allt som tillhörde jordbruket till Hushållningssällskapet i Härnösand, för hör och häpna 900 000 kronor. En struntsumma för ett storhemman värt otaliga miljoner. Den produktiva skogen hade mycket hög bonitet (tillväxt) och mycket högt rotvärde. Kan försäljningen möjligen ha varit ett egenmäktigt förfarande? Landstinget är ju skattebetalarnas.

Läs även: En resa till sextiotalets Hussborg

Hussborg eller Skedoms skogsbruksgymnasium i Sollefteå skulle läggas ner. En skola skulle samordnas med Nordvik inför det nya treåriga naturbruksprogrammet. På Hussborg ägde landstinget alla fastigheter, två maskinhallar och en stor maskinpark med bland annat avverkningsskördare.

Den 14 mars 1990 är det datum då landstinget utplånade alla utbildningar inom jord, skog och trädgård i Medelpad och flyttade dessa till Ångermanland. All personal och alla elever från Hussborg var närvarande på mötet när fullmäktige tillkännagav att Hussborg skulle läggas ner.

Många grät helt öppet. Min ilska förstärktes när rektorerna på Skedom och Nordvik, med skolchefen mellan sig, sprang förbi och skulle fira segern. Jag såg också ilskan hos kommunalrådet i Ånge, Lage Nyhlén, som långt tidigare förhindrat en smygnedläggning av Hussborg.

Läs även: Full rulle på bryggeriet på Hussborg: Snart finns de på Systembolaget i Ånge

Det är skamligt av ett landsting, som ska värna om sina invånare i länet, att bete sig på detta usla sätt. Ett stort hån mot Medelpads skattebetalare och ungdomarna. Efter nedläggningen investerade landstinget stora miljonbelopp på skolorna i Ångermanland.

Om landstinget inte sålt (skänkt) herrgården, jorden och skogen då hade Hussborg varit idealiskt för det nya treåriga naturbruksprogrammet. Med en investering på 10–15 miljoner kronor hade vi kunnat bedriva hela utbildningen efter näringarnas behov inom jord, skog, trädgård och vattenbruk. Avkastningen från skogen hade varit en bra inkomstkälla för driften och landstinget kunde ha lagt många miljoner kronor till vården och Hussborgs grundare, Carl-Johan Huss dröm hade gått i uppfyllelse.

Sammanfattningen av detta är att Västernorrlands landsting styrdes av den ångermanländska klanen under drygt 20 års tid, på Medelpads skattebetalares bekostnad.

Medelpadingen och före detta rektorn Harry Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons