Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningshot i primärvården

Annons

Nyligen fick vi i media ta del av att hälsocentraler hotas av nedläggning i Sundsvall. De hälsocentraler som ligger i farozonen, enligt en rapport från landstinget, är Gilleberget och Centrum, för att de står för 60 procent av det totala underskottet för hälsocentraler i kommunen, fem och en halv respektive fem miljoner kronor.

Läs mer här: Två vårdcentraler i Sundsvall hotas – men fredas tills vidare

Landstinget har tagit beslut om att 23 miljoner ska sparas inom hela primärvården och för att åstadkomma detta föreslår man något så drastiskt som att lägga ned någon av de största hälsocentralerna i kommunen! I ett ögonblick av "klarsyn" så har rapportörerna dock insett, att Nacksta hälsocentral bör få finnas kvar, trots underskott, då den har högst socioekonomisk tyngd inom primärvården.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Såväl Socialstyrelsen som Sveriges kommuner och landsting (SKL), har helt nyligen framhållit att Sverige har för dåligt utbyggd primärvård. Det får bland annat till följd ett alltför stort tryck på sjukhusens akutmottagningar. Det saknas allmänläkare i en förfärande utsträckning, och därför bemannas stora delar av primärvården av antingen pensionerade allmänläkare eller läkare med annan specialitet, inhyrda av bemanningsföretag. Jag antar, att en stor del av nämnda hälsocentralers underskott till största delen beror på just kostnader för stafettpersonal.

Läs också: Hälsocentraler hotas av nedläggning i Sundsvall – beslut kan komma i juni

I jakten på utgifter vore det av stort intresse att få veta hur mycket högre primärvårdens administrativa kostnader blir genom vårdvalet och den fria etableringen av vårdcentraler?

Det vore också oerhört intressant för oss medborgare, att få veta hur man tänker sig att de drygt 14 000 listade patienterna på Centrum eller de över 9 000 på Gilleberget ska beredas plats inom den övriga primärvården i Sundsvall? Ett kvalificerat räknestycke – eller en friskförklaring en masse i sikte? Man kanske till och med har en plan för nedläggning av bägge dessa hälsocentraler, för att riktigt visa sig på styva linan när det gäller missbedömning av Sundsvallsbornas vårdbehov?

Efterlyses: Konsekvensanalys av planerade nedskärningar och åtgärder på nationell nivå för en krisande sjukvård.

Eva Rudström

Pensionerad distriktssköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons