Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, regeringen stal inte 258 miljarder från pensionsspararna

Annons
Ingemar Nilsson (S) avfärdar påståendet att Göran Persson och regeringen skulle ha stulit pengar från pensionsspararna. Bilder: Jonas Ekströmer/TT / Jessica Gow/TT

Replik på 600 kronor i höjd pension är snålt – fattigpensionärerna riskerar att bli betydligt fler på grund av regeringens stöld, ST 17/5.

Sveriges pensionärer förtjänar att få det bättre. Därför sänker vi pensionärsskatten och vill höja pensionerna med upp till 600 kronor. Däremot är det en absolut felaktig uppgift att regeringen Göran Persson stal 258 miljarder.

Vid införandet av det nya pensionssystemet lyftes garantipensionen, efterlevnadspensionen och förtidspensionen bort från ATP-systemet. Staten tog över ansvaret för dessa pensioner.

Beslutet togs i juni 1994 – under M-ledd regering. Fem av riksdagens då sex partier stod bakom det.

En del av pengarna från AP-fonderna överfördes i samband med detta till staten – den del i ATP-systemet som tidigare skulle täcka de överförda pensionerna. Det bedömdes handla om 320 miljarder kronor, men vid överföringen bestämde den då tillträdda regeringen Persson att överföringen inte skulle överskrida 258 miljarder.

Det handlar inte om någon stöld. Det var en bred överenskommelse baserat på väl kända underlag.

Det förtjänar att nämnas att AP-fonderna klarar sin uppgift, att vara en ekonomisk buffert i pensionssystemet, utmärkt. 2017 års resultat visar ett överskott på 121 miljarder. Det samlade kapitalet i buffertfonderna uppgår nu till 1 412 miljarder kronor. Det är bra och ger en trygghet för framtiden.

Att Sveriges pensionärer förtjänar att få det bättre är sant. Det håller vi socialdemokrater med om. Därför sänker vi pensionärsskatten och vill höja pensionerna med upp till 600 kronor.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot

Läs också:

► Jag är så dum att jag tror att pengarna räcker för att folk ska kunna leva ett drägligt liv

► Har pensionsskulden sopats under mattan?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons