Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandsstödet hade redan kunnat lösa problem – men Alliansen sköt det framför sig

Annons

Replik på "Socialdemokraterna stänger dörren till det norrländska jordbruket", ST 10 maj.

Den andra maj var länets alla riksdagsledamöter inbjudna av LRF för att delta i en rundtur i vårt län. Tyvärr var jag den enda som hade tid att åka med under hela resan. Jag fick besöka ett antal företagare i länet för att se hur de påverkas av det nya sättet att fördela stödpengar till lantbruket. Det denna resa handlade om var de konsekvenser som uppstår till följd av fördelningen av det så kallade Norrlandsstödet. Utifrån temperatur har Norrland delats in i områden, där ersättningsnivåerna varierar beroende på de naturgivna förutsättningar som finns.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi besökte en gård där man påbörjat stora investeringar, som nu stannat av till följd av detta, och framtiden kändes oviss. En annan gård skulle avvecklas. Några som deltog i resan var också vinnare i systemet, och skulle få höjd ersättning. Det alla dock var rörande överens om var att det var ett hårt slag mot den norrländska livsmedelsproduktionen, särskilt på vissa orter, att så drastiskt ändra förutsättningarna så snabbt. Den tionde maj skriver centerpartiets distriktsstyrelseordförande i Sundsvalls tidning att detta är något slags "hittepå" av Socialdemokraterna, när det i själva verket är så att frågan om Norrrlandsstödet hade kunnat lösas redan av den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) om viljan funnits, men man valde att skjuta det framför sig.

Läs också: Jag presenterar – dokumentären om radhusfarsan

Läs också: Vill satsa på mat från trakten – Ånge kommun samlade bönder för framtidsmöte

Just nu pågår ett arbete på näringsdepartementet för att försöka hitta lösningar på de problem som denna områdesindelning medför. Jag förutsätter att den nuvarande landsbygdsministern, och övriga inblandade, gör allt för att hitta en lösning så att vi undviker ren kapitalförstöring genom att gårdar stängs, där det tidigare gjorts investeringar utifrån de då givna spelreglerna. Jag är fullt medveten om att det är svårt, men det är absolut nödvändigt om vi vill ha livskraftigt livsmedelsproduktion i våra trakter. Och det vill jag. Det är bra om Centerpartiet vill samarbeta kring viktiga frågor för länet, men det förutsätter att man inte enbart ägnar sig åt politiskt pajkastning.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons