Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat välbefinnande på arbetsplatsen kräver ett systematiskt arbetsmiljöarbete

Annons

En arbetsmiljö och ett klimat i arbetslivet som möjliggör ett helt arbetsliv, såväl själsligt som över tid är och har alltid varit Socialdemokraternas mål. Det goda arbetet är en i högsta grad levande vision. Därför är det lätt att instämma i mycket av det som Sofia Larsson och Daniel Lind från Jusek skriver i sin debattartikel i Sundsvalls Tidning den 16 maj.

Vi socialdemokrater har länge kämpat för mer pengar till arbetsmiljöarbetet men den förra regeringen var inte intresserad. När vi nu åter sitter i regeringen satsar vi ordentligt under hela mandatperioden och gör en rejäl förstärkning av resurserna inom arbetsmiljöpolitiken.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Arbetsmiljöverket får 55 miljoner kronor mer redan under 2016 och 135 miljoner kronor mer under perioden 2017–2019. Kraftigt ökade resurser som innebär att Arbetsmiljöverket kan agera och vara betydligt mer aktivt.

För att ge arbetsmiljöarbetet en långsiktig inriktning tas även en nationell arbetsmiljöstrategi fram i samråd med arbetsmarknadens parter. Strategin kommer att innehålla konkreta åtgärder för ett hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö. De nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket har antagit kommer att vara viktiga för att förebygga den psykosociala ohälsan.

Läs också: Satsa på att öka lyckan på arbetsplatserna i Västernorrland

Att ge arbetsmarknadens parter en stor och viktig roll är för oss självklart, en naturlig del av den svenska modellen. Bara i nära samverkan, på arbetsplatserna, nära medlemmar och medarbetare kan man påverka och göra skillnad. Det handlar om arbetsorganisation, medinflytande, påverkansmöjligheter och attityder. Det handlar om att skapa en bra arbetsmiljö och ett klimat på arbetsplatsen som gör såväl företag och arbetsgivare som anställd till vinnare. Ett jobb som måste göras av parterna, så lokalt som möjligt.

Politiken roll är att stödja och om inte annat hjälper ta fram regler och lagstiftning, som en sistahandsåtgärd. Nu har vi socialdemokrater äntligen möjlighet att få från ord till handling. Det kommer att spela roll både på kort och lång sikt och jag lovar att dra mitt strå till den stacken för ett bättre arbetsliv, hela livet.

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot från Sundsvall

Västernorrland och ledamot i näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons