Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnaden tar hänsyn till det andliga

Annons

Replik på Gud har ingenting i vården att göra, ST 2 juli.

Jag ser i ovan nämnda insändare ett mönster av att måla upp en bild av vetenskap kontra religion som svart eller vitt.

Religion behöver inte innefatta svartkonst, som är något ockult, men kan innefatta ritualer. Det kan båda göra.

Teologi innefattar mysticism, mytologi, ockultism och religion. Andlighet behöver heller inte innefatta religion, och som teologin ovan definieras så kan det röra sig om mysticism och mytologi.

Existentiella frågor, som är ett ämne som beforskas och studeras vid svenska universitet i dag, överlappar också andligt religiösa frågor, det vill säga frågor om döden, ensamheten, lidandet och meningslösheten.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

När man tar avstånd till begreppet Gud i vården får man vara försiktig med att inte kasta ut barnet med badvattnet, för som det skrevs i insändaren så ska man respektera juden om individen är jude och den kristne om individen är kristen.

För vården är det att skjuta sig själv i foten om den inte tar hänsyn till dessa aspekter hos individen, då bland annat omvårdnaden innefattar ett holistiskt perspektiv som också tar hänsyn till det andliga hos individen, även om det skulle vara inom en religiös kontext. Institutionen bör alltså inte bygga på en särskild religion, eller på ockultism, vilket den heller inte gör. Utrymme bör finnas för detta, liksom kontakter med kyrkan. Allt sådant är beforskat att vara av signifikans vid kriser och sjukdom för att individen ska få stöd och återhämta sig. Väl mött.

Hälsovetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons