Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist att bara erbjuda gratis bussbiljett via mobiltelefonen

Annons
Att enbart komma åt sin gratisbiljett via Din Turs app utesluter en grupp med ansträngd ekonomi, menar skribenten. Bilder: Håkan Humla / Henrik Lundbjörk

Den 18 maj beslutade Din Tur att Västernorrlands barn mellan grundskolans sjätte år och gymnasieskolans andra år ska få åka buss gratis i sommar.

Landets kollektivtrafikmyndigheter har kunnat söka statsbidrag för ändamålet. Det är meningen att alla ska kunna resa till sina sommarlovsaktiviteter utan att det ska kosta skjortan, särskilt för de med ansträngd ekonomi.

Det är bara en detalj som inte håller. Det är meningen att biljetten bara ska finnas i Din Turs app. Nästan alla i målgruppen har visserligen en mobiltelefon men alla har inte en så kallad smartphone, som krävs för appen ska kunna användas.

Din Tur kommer att skicka ut ett papper med en aktiveringskod på, varför kan de inte då skicka med en tjockare pappersbiljett som man visar för chauffören?

De med ansträngd ekonomi, som är den huvudsakliga målgruppen för biljetten, har inte råd att köpa en dyr mobiltelefon och kan således inte använda biljetten. Nyttan blir som bortblåst.

Visst kan man ha biljetten i mobiltelefonen men då enbart som ett alternativ! Man måste fortfarande kunna visa biljetten på annat sätt, antingen på ett papper eller med ett plastkort. Din Tur kommer att skicka ut ett papper med en aktiveringskod på, varför kan de inte då skicka med en tjockare pappersbiljett som man visar för chauffören, det lär inte kosta mycket mer.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att man enbart kommer att kunna ha biljetten i appen blir väldigt orättvist, särskilt för de som har mest nytta av biljetten, om de inte kan utnyttja möjligheten bara för att de inte har råd med en dyr mobiltelefon. Det kan till och med vara diskriminerande!

Din Tur, gör sommarens barnbiljett möjlig att ha på ett busskort, till alla barns nytta! Den upphandlade busstrafiken bör väl komma till allas nytta?

Tveksam till digital biljett

SVAR DIREKT:

Mellan den 15 juni och den 17 juli i sommar kan skolelever som går ut årskurs sex till de som går ut andra året på gymnasiet åka gratis med länets kollektivtrafik. Insändaren påpekar att förutsättningen att resa är att eleverna har kunnat ladda ner en app på sin mobiltelefon. Av gruppen berörda elever har de allra flesta tillgång till mobiltelefon, men som insändaren påpekar finns det också ett antal elever som saknar en sådan.

För att Din Tur ska ha förutsättningar att ta fram en produkt och förmedla den till de drygt 17 000 berörda eleverna behöver vi tillräcklig tid att förbereda detta.

Orsaken till att Din Tur denna sommar erbjuder sommarlovskort, under förutsättning att man har en mobiltelefon, är att det är den enda möjligheten Din Tur har för att erbjuda gratis resande till länets elever överhuvudtaget. Anvisningar för tillämpningen av regeringens beslut för sommarlovskortet har varit kända för oss under mycket kort tid. För att Din Tur ska ha förutsättningar att ta fram en produkt och förmedla den till de drygt 17 000 berörda eleverna i Västernorrland behöver vi tillräcklig tid att förbereda detta.

Sommarlovskortet gäller under begränsad tid och för en begränsad grupp. Din Tur har inte ett reskort som svarar mot kraven denna sommar. Om det blir ett politiskt beslut om en fortsättning för gratis sommarlovskort 2019, kommer vi att ha bättre förutsättningar att utarbeta en produkt som kan komplettera den digitala biljetten i appen.

Hans Fälldin

Din Tur

Läs också:

Länets skolungdomar får åka gratis med kollektivtrafiken i sommar – så här ska det gå till

Från och med i sommar ska ungdomar få åka gratis i Timrå

Busstidtabeller försvinner men nya busskort verkar man kunna trycka hur många som helst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons