Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att outbildade vikarier ska lära sig allt på tre dagar

Annons
Om man som outbildad vikarie inom förskolan inte lär sig jobbet och alla rutiner på tre dagar kan man inte räkna med att få fler uppdrag, menar skribenten. Bilder: Hasse Holmberg/TT / Janerik Henriksson/TT

Det är skillnad på ansvar inom olika yrken – skillnader som absolut inte borde finnas. När man vill jobba som vikarie inom personlig assistans och man saknar utbildning får man en trygg och ordentlig inskolning så att både den som tar emot assistans och vikarien känner sig trygga.

Men vill man jobba som vikarie i förskolan utan utbildning, då blir det till att börja jobba direkt utan någon som helst inskolning, och på tre dagar skall man fatta allt som händer och ha lärt sig alla rutiner på arbetsplatsen. Misslyckas man med detta har man inget vikariat att komma till.

Inte nog med det, man får inte veta något om detta heller av ansvarig chef, utan man sitter hemma och väntar på att få ett pass på förskolan. Men man väntar förgäves. Det är oansvarigt och respektlöst mot alla dagisbarn och alla som vill få en chans till lite jobb och arbetserfarenhet. Hur är det möjligt att det får gå till på det här sättet?

Besviken och arg

Läs också:

► [+] Förskolepersonalens sjukdagar har sjunkit drastiskt – berättar om satsningen: "Resultatet är fantastiskt"

► [+] Gråt, stress och otrygghet – här är personalens egna ord från förskolan: "Vem skyddar barnen när vi inte räcker till"

Gärna 30 timmar i förskolan – men då ska vi i personalen ges rätt förutsättningar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons