Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroväckande få poliser vill jobba på landsbygden

Annons

Replik på Vad görs åt en polismyndighet i kris?, ST 8 juli.

Erik Berglund ställer en rad frågor med anledning av medias rapportering kring verksamheten i polisens region nord. Som en av ledamöterna i regionpolisrådet vill jag ge dig, Erik, mina svar på dina funderingar.

Organisationen, en nationell polismyndighet, är resultatet av en utredning och ett förslag från den förra regeringen, som det rådde och fortfarande råder bred enighet om. Att göra en nationell myndighet av 21 regionala, avskilja Säkerhetspolisen och bemanna organisationen tar tid och vissa övergångssvårigheter tvingas vi nog acceptera. Dock får detta inte ta längre tid än absolut nödvändigt.

En stor del av den kritik som kommer från såväl polisförbundet som enskilda poliser kring löner, arbetsorganisation med mera fanns även tidigare och har inte så mycket med den nya myndigheten att göra.

Antalet poliser i Sverige är i dag fler än någonsin tidigare. Ytterligare resurser är på väg, såväl poliser som civilanställda. Antalet poliser är dock inget man kan förändra från en dag till en annan, utbildningstiden är minst tre år. Däremot är de mycket stora svårigheterna med att rekrytera poliser till landsbygd och glesbygd, inte minst i Norrlands inland, mycket oroande.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag tror också att vi måste se över vilka uppgifter som faktiskt ska och måste ligga på polisen. Jag är övertygad om att fler uppgifter kan utföras av andra personalgrupper och att vi därmed kan få mer resurser över till polisens viktiga kärnuppgifter.

Insynsråd är precis vad namnet säger, ett organ för insyn i myndigheten. Insynsrådet har ingen påverkan eller beslutsroll överhuvudtaget. Jag tror att det är ett problem. Nästan alla statliga verk och myndigheter styrs i dag av en tjänsteman, generaldirektör eller motsvarande. För en bättre demokratisk balans tror jag att vi behöver återinföra styrelser.

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot och ledamot av Regionpolisråd Norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons