Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På kafferasten finns det många allvetande experter

Annons
Aldrig vet väl folk så mycket som under kafferasten, menar Kristoffer Hübbert. Bilder: Martina Holmberg/TT / Fredrik Sandberg / TT

Förståsigpåare, konnässör, expert, orakel, besserwisser, guru, allvetande – benämningarna är många men inte i närheten av lika många som faller in i respektive. I vår uppkopplade värld sitter alla i teorin på hela världens kunskapsbank, men hur mycket information hinner vi egentligen ta in? Inte särskilt mycket har det visat sig. Tiden räcker inte till för att vi ska få expertis och kunna doktorera i varje ämne vi vill ha en stark åsikt om. Ändå finns det de som håller hårt i en åsikt de skapat på en kafferast med ena handen på en bulle och den andra fäst vid sökmotorn på mobilen.

Polariseringen är ett resultat av detta fenomen, den uppstår när flera individer har motsatta starka åsikter i en fråga som de inte bemästrar. Världen ter sig vara utan nyanser för dem. När vi anser oss inneha all kunskap i frågan slutar vi lyssna på andra perspektiv, men hur lär vi oss då något nytt? Det är här vi kan ta lärdom av den vetenskapliga processen, börjar vi problematisera utmanar vi oss själva, våra idéer och tankar vilket resulterar i att vi får svårare att ha starka åsikter i frågan och titta på allt mer nyanserat.

Men detta kanske bara är ännu ett “expertutlåtande” i frågan, skrivet med en kaffekopp i ena handen.

Kristoffer Hübbert

Fler insändare:

Varför hälsar folk inte på varandra i Sundsvall?

►  Hur ska vi bli årets stadskärna om ingen tar sig dit?

Inför hundförbud runt Sidsjön så vi slipper skiten de lämnar efter sig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons