Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pascal Brisson: Tråkigt att alla dras över en kam – våra elever får inte sina betyg gratis

Annons
Engelska skolans rektor Pascal Brisson vill bemöta de uppgifter om glädjebetyg som nyligen kom ut. Bilder: Mathilda Gustafsson / Arkiv

Då valet närmar sig används ibland Engelska skolan som ett verktyg för att stödja vissa politiska budskap. Informationen som används i media är ibland vinklad och andra gånger helt enkelt inte ens sann. I vissa fall dras alla friskolor över en kam och ibland är vi likställda med alla inom koncernen Internationella Engelska skolan i Sverige AB. När vi får höra att lärare på andra skolor i Sundsvall pratat med sina elever om att vi på vår skola skulle ge ut så kallade glädjebetyg känns det som att vi behöver ge oss in i diskussionen. Vi är gärna en del av debatten men vår önskan är att den ska vara saklig och baserad på fakta.

Vi står till 100 procent bakom de betyg som sätts på vår skola i Sundsvall. Skolverkets statistik visar att vi har en stark överensstämmelse mellan resultaten på de nationella proven och våra slutbetyg. Korrelationen är bättre än den i Sundsvalls kommuns skolor. Förra året fick 88 procent av våra elever samma slutbetyg som betyget de uppnådde på det nationella provet i ämnet matematik. Även ämnet svenska visade liknande resultat.

Att våra elever presterar på en hög nivå borde vara något positivt.

Vi bjuder in och sambedömer nationella prov med andra skolor i Sundsvall för att öka likvärdigheten och bekräfta att vår bedömning är korrekt. Resultaten har visat sig vara mycket överensstämmande. Vi håller kontakt med våra elever på gymnasiet för att få återkoppling om hur väl förberedda de känt sig. Vi har lärare som hjälper Skolverket att utforma nationella prov i olika ämnen.

Våra lärare är professionella, nyfikna, självkritiska och de hjälper varandra. De bedömer tillsammans, de diskuterar betyg och de stöds av vår akademiska koordinator Gustaf Pousette, som är fantastiskt kunnig i betygsfrågor och allt som rör läroplanen. Våra elever når höga betyg men det betyder inte att de får dem gratis. Det är väl känt att vi är en skola med en akademisk profil. Att våra elever presterar på en hög nivå borde vara något positivt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Debatt är en viktig del av en nyfiken och välmående demokrati. Dock kräver detta att både media och vi, konsumenter, noggrant tänker igenom vad som delas och påstås. Misslyckas detta kan det verkligen skada en välfungerande organisation.

Pascal Brisson, rektor Engelska skolan

Läs också:

MUF: Betygssättningen är för godtycklig – det ska inte spela någon roll vem du är eller vilken lärare du har

Inte så konstigt att eleverna flyr kommunala skolan

  Att som erfaren lärare tjäna flera tusen mindre än sina nyanställda kollegor är inte rimligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons