Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerade klinikchefen: "Vi har en kirurgisk sjukvårdskris"

Annons
Arkivbild på Jan-Olov Svensson (till höger), i dag pensionerad kirurg och klinikchef. Foto: Bertil Ericson/TT och Eva-Lena Olsson

Den svenska sjukvårdsmodellen med tillgång till fungerande kvalificerad sjukvård håller på att raseras. Det framgick med önskvärd tydlighet i tv-sända Dokument inifrån, som handlade om sjukvårdens centralisering. Det är upprörande att se hur politikerna har låtit lura sig till drastiska omorganisationer av sjukvården med stöd av en undermålig utredning gjord av den statligt tillsatta enmansutredaren Måns Rosén.

Han utgår ifrån det självklara axiomet att övning ger färdighet och propagerar för en långtgående centralisering. Han skriver utan att ha vetenskaplig eller statistisk grund för sitt påstående att 500 människoliv skulle räddas om specialiserad kirurgi koncentrerades till ett fåtal centra.

Siffran visade sig vara gripen ur luften och journalisten kunde visa att underlaget för slutsatsen i utredningen hade allvarliga brister och kunde verkligen ifrågasättas.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Två erfarna kirurgprofessorer underkände utredningen och dess slutsats. Det allvarliga är att ansvariga politiker på grund av den felaktiga slutsatsen håller på att i rask takt nedmontera den svenska sjukvården genom att förbjuda kunniga, erfarna kirurger ute i landet att utföra ingrepp, som man tidigare gjort med goda resultat.

Den kirurgiska sjukvården i vår region har sin egen kris. Det är troligen införande av länsklinik som skapat eller förstärkt problemen.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är klart att högspecialiserad sjukvård bör centraliseras, det är nog alla överens om, men det utgör bara några få procent av den kirurgiska verksamheten. Det finns faktiskt inga vetenskapliga bevis för ett samband mellan volym och kvalitet. Den extrema centraliseringen har lett till minskad tillgänglighet och växande operationsköer. Även cancerpatienter kan få vänta mer än tre månader.

Redan 1995 gjordes en utredning om volymens betydelse för kvaliteten inom kirurgin av Johannes Järhult. Om politikerna hade tagit del av denna välskrivna utredning utgiven av landstingsförbundet hade deras långtgående centraliseringsiver sannolikt uteblivit.

En region, som har två separata läkarföreningar, som bevisligen har svårt att komma överens, lämpar sig inte för länskliniker.

Den kirurgiska sjukvården i vår region har sin egen kris. Det är troligen införande av länsklinik som skapat eller förstärkt problemen. Att vara länsklinikchef i en region där ett par sjukhus redan från början satt sig på tvären och vägrat allt meningsfullt samarbete är en omöjlig uppgift.

En region, som har två separata läkarföreningar, som bevisligen har svårt att komma överens, lämpar sig inte för länskliniker. Denna organisation tillkom för att man skulle kunna genomföra nödvändiga strukturförändringar, vilket den ansträngda ekonomin krävde. Nu är det gjort och det är lika bra att återgå till separata kliniker med eget styre annars kommer Ångermanlänningarna att fortsätta sin femtekolonnverksamhet.

Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland, som gett Leif Israelsson sparken som länsklinikchef.

Örnsköldsvik har nu ingen fast anställd kirurg likafullt opererar man patienter från Västerbotten till en kostnad som vår region får stå för. Två tidigare vid Ö-vik fast anställda kirurger har fått anställning vid Umeå regionsjukhus. De har dock hus och hem kvar i Ö-vik dit man åker som stafettläkare och alltså opererar Västerbottenpatienter med stafettläkarlöner.

Detta är ett system som enbart gynnar Västerbotten och borde inte uppmuntras av Umeå regionsjukhus. Jag finner detta stafettläkarsystem vara djupt omoraliskt. En verksamhet som på sikt demoraliserar hela läkarkåren.

För Plus-kunder: Kirurger i Ö-vik opererar patienter från Västerbotten på Örnsköldsviks sjukhus: "Ovanligt arrangemang"

Nyligen sparkade Leif Israelsson.

Sedan får länsklinikchefen Leif Israelsson sparken för att han inte kommer till rätta med problemen i Ö-vik! Jag förstår att sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson varit utsatt för påtryckning. Regionpolitikerna orkar väl inte stå emot attackerna från Ångermanlands läkarförening.

Utvecklingen är oroande. Vem kommer att ersätta Israelsson? Vi har i dag en väl fungerande kirurgklinik vid Sundsvalls sjukhus. Det kan tyvärr gå fort att rasera om man tillsätter någon, som saknar Israelssons erfarenhet och insikt.

Jan-Olov Svensson, pensionerad kirurg och klinikchef

Läs mer:

Leif Israelsson får sparken som länsverksamhetschef för kirurgin

V: Det behövs en lokal sjukhusledning – inte länskliniker

För Plus-kunder:

[+] Sista kirurgen i Örnsköldsvik har sagt upp sig från sjukhuset: "Det är ett arbetsgivarproblem"

[+] Problemen vid kirurgin i Ö-vik bakom beslutet att sparka chefen: "Vågar inte lita på att han ska klara uppdraget"

[+] Glenn Nordlund (S) kritisk till hanteringen av kirurgin i Örnsköldsvik: "Det är inte acceptabelt"

[+] Läkarförening välkomnar chefsbyte i kirurgin: "Om man inte vidtar de åtgärder som behövs då behöver man byta ut ledningen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons