Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen som sov över i snökaoset är hjältar – vi på golvet är landstingets kapital

Annons
Skribenten hyllar personalen på Sundsvalls sjukhus som valde att sova över på jobbet i snökaoset. Bild: Mårten Englin / Maria Eilertsen

Jag vill ge en eloge till all personal/kollegor på Sundsvalls sjukhus som själva valde att sova över på sjukhuset i skrymslen och vrår på grund av snöstorm, även om ni skulle vara lediga. Ni alla såg till att samlad kompetens var på plats när kollegor var insnöade och inte kunde ta sig till sjukhuset. Ert ”eget ansvar” förhindrade vårdkris. Tack från en sjuksköterska på golvet!

För Plus-kunder: Lokalbrist gör att operationer stryks – kirurgen har 50 fastställda vårdplatser men bara golvyta för 46 sängar

Som vi alla vet – det råder kronisk brist på vårdplatser. Det är alltid lika tragiskt med inställda operationer. Jag förstår patienters besvikelser när de får vända i dörren. Det är alltid ett svårt och noga övervägt beslut efter att sjukvården på alla sätt försökt lösa platsbrist. Patientens säkerhet är nummer ett, och då måste det finnas en vårdplats. Inställda operationer går i dagsläget inte att förutse utan uppstår akut, då finns oftast inte möjlighet till framförhållning, att till exempel dagen innan operation informera patienten. På grund av att vi saknar marginaler och är underdimensionerade (politiskt beslut) uppstår tyvärr situationen med stort lidande på individnivå som vi inte kan förutse dagen innan operation. Jag som vårdpersonal ber de drabbade patienterna om ursäkt.

Insändare: Vi fick inte plats efter 14 mils resa, stress och oro – var ska min besvikna mamma få vård?

Vårdpersonal har valt yrket på grund av att vi är människovänner och högsta värdet i vår värld är människan.

Sjukvårdspersonal – alla kategorier är hjältar! De kan likställas med ordspråket ”koka soppa på en spik”, för det är precis vad vi gör. Vi ger en hög professionell vårdnivå som borde vara helt omöjlig med tanke på resurser och platser, på bekostnad av vårt eget familjeliv och hälsa.

Vårdpersonal har valt yrket på grund av att vi är människovänner och högsta värdet i vår värld är människan, oavsett ålder, sjukdom med mera. Sverige har för få vårdplatser, för lite personal, och färre blir det på grund av en förlegad och stelbent personalpolitik. Vi ligger efter med cirka 20 år jämfört med privata företag inom alla sektorer.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men bättre sent än aldrig, nu sker ett försiktigt uppvaknande inom landstingen och med små steg försöker man förändra personalpolitiken. Bra! Men det behövs stora "dunderklumpsteg". Börja om genom att fråga oss på golvet: Vad behöver ni i personalen? Vad kan arbetsgivaren förändra för att det ska bli bättre för er på golvet? Strunta i konsulter och analyser, lite ödmjukhet från arbetsgivarens sida kommer vi långt med! Ni i landstingen har redan de bästa konsulterna – vi på golvet! Landstinget kan börja med att våga tända gnistan och fråga oss i personalen vad vi behöver för att fullfölja det politiska uppdraget, och inte med styrda frågor i en enkät. Vi är ert kapital och vinst.

Än en gång, tusen snöiga tack alla kollegor – uskor, sjuksköterskor, ambulanspersonal, transportörer och läkare – för er insats och att jag är en del av den samlade vårdkåren med stolthet och 30 års erfarenhet.

Sjuksyster, Sundsvalls sjukhus

Läs också:

Sjukhusdirektören – extra besvärligt läge gällande vårdplatser just nu: "Är ledsen att ni drabbades"

Jag vill ha ett riktigt svar på vad som blir bättre med en region

Vårdköerna är för långa – patienter söker sig till andra län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons