Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt har jag blivit en attraktiv handelsvara som folk vill tjäna pengar på

Annons
Skribenten jämför sig med potatis. Bilder: Martina Holmberg/TT / Klockar Mattias Nääs

En säck potatis och andra varor säljs av Ica, Coop och andra matvaruaffärer. Det ger en vinst som går till löner och andra omkostnader och blir det vinst så beskattas den i Sverige.

Många äldre kommer till det stadium då hjälp kommer att behövas. Då kommer ett antal vårdgivare att erbjuda sina tjänster. Valfriheten är fantastisk men det har gått inflation i ordet och har blivit ett tillhygge som används om man har invändningar mot hur marknaden fungerar. Har man inget annat så tar man till valfrihet som något som löser alla problem. Det är inte så att jag tror att vården normalt är sämre, eller att de som arbetar inom de privata vårdföretagen gör ett sämre jobb än där offentlig vård drivs.

Men här kommer jag till det som stör mig. Jag har blivit attraktiv på marknaden. Riskkapitalister har kommit in på marknaden med sina aktiebolag och vill tjäna en slant på att ta hand om mig, annars skulle de inte vara där. Aktieägarna kräver naturligtvis få sitt av vinsten och resten drar iväg förbi det svenska skattesystemet till något skatteparadis.

Skattepengarna ska väl användas till det de är avsedda för och inte till spekulation. Ett tak måste finnas som begränsar vinstuttagen.

Nu har jag blivit en handelsvara, som en säck potatis.

Kujope

Läs också:

Det är lätt att känna rädsla för att bli gammal och behöva hjälp

►  Under mina sista år i livet vill jag kunna välja var jag ska bo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons