Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prio ett måste vara att behålla befintlig vårdpersonal

Annons
Insändarskribenten menar att prio ett för Region Västernorrland måste vara att behålla befintlig vårdpersonal.

Runt årsskiftet 2012–13 var jag föremål för utredning på urologen på grund av prostataförstoring.  Jag avstod då kirurgiskt ingrepp när besvären inte var alltför störande och accepterade medicinskt behandling tills vidare.

I början av september 2017 fick jag helt stopp att tömma blåsan naturligt. Fick omgående tid hos min vårdcentral. Läkaren där skrev i september remiss till urologen S-valls Länssjukhus.  Via vårdcentralen gjordes försök i ett par veckor för att återfå tömning på naturlig väg. Försöket misslyckades med följd att jag fick tid hos sköterska på urologen och tillgång till hjälpmedel att tömma blåsan.

För Plus-kunder: Överbeläggningar plågar sjukhusen – Vårdförbundet: "En risk för patientsäkerheten"

Först i december fick jag tid hos en urologläkare som konstaterade att hyvling av prostatan var nödvändig. Tyvärr meddelade läkaren att någon tid för kirurgiskt ingrepp inte kunde förväntas före årsskiftet på grund av julledigheter och att cancerfall hade förtur. Ett argument jag kunde acceptera. I mitten av januari hade ingen inplanerad operationstid inplanerats för min del. I februari meddelade operationssamordnaren att någon operation för min del inte var att vänta före sommaren, på grund av indragna vårdplatser. Ett besked som jag inte kan acceptera eller är 75+ av avgörande betydelse?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag har under de senaste åren följt med insändare och skriverier avseende sjukvården inom Västernorrland län, resurs och platsbrist etc. Detta, och egen erfarenhet resulterar i min frågeställning: Har sjukhus- och regionledningen förmågan och/eller mod att driva verksamheten på ett rätt och patientsäkert sätt?

Har sjukhusledningen efter bästa förmåga försökt behålla sin personal samt att rekrytera ny när brister förutses? Om man ändå inte lyckats varför har man inte varit modiga att avsäga sig sitt ansvar och begärt nödvändiga resurser från huvudmannen?

För Plus-kunder: Vårdkaos dränerar sjukhus på personal: "Näst intill omöjligt att bedriva riktig vård"

Att regionledningen inte haft förmågan att förutse plats- och framförallt personalbristen av läkare, sköterskor och vårdpersonal är ett faktum som inte kan bortförklaras. Det är flera år sedan sjukvården började dräneras på personal trots att vi blir flera invånare, vårdtagare och vi lever längre.

Prio ett måste vara att behålla befintlig personal. Prio två är att rekrytera ny behövlig kompetens. Saknas ekonomiska resurser till detta ska regionledningen ha mod att begära ökade skatteintäkter från oss länsbor. Jag tror ingen eller väldigt få skulle motsätta sig en skatteökning för att få bort den nu växande köbildningen.

Men då ska slantarna användas rätt och inte till tvivelaktiga löneavtal utanför befogenheterna eller bortstädande av snedsteg. Fick i dag Liv&Hälsa, utgiven av Region Västernorrland utgiven i 126 000 ex. Låt säga 20–30 kronor per exemplar, inkluderat alla medverkande, tryckeri och distribution. Rätt använda pengar eller?

Kan jag förvänta mig att Region Västernorrland inte enbart innebär ett namnbyte utan att det innebär ”nytänk” av ny flexibel och kompetent ledning?

Stn  

För Plus-kunder: Lokalbrist gör att operationer stryks – kirurgen har 50 fastställda vårdplatser men bara golvyta för 46 sängar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons