Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata vinster – socialiserade förluster

Annons
Insändarskribenten oroas över vilket samhälle vi får i framtiden med  välfärdsaktörerna börsnoterade och aktieutdelningarna finansierade från skattebetalarna.

Två chefer från arbetsgivarorganisationen Almega skriver i en insändare: Konsekvensutred vinstförbudet i välfärden (ST, 17/2). Det spelar ingen roll att en majoritet av väljarna i undersökningar vill begränsa eller förbjuda skattefinansierade privata vinstuttag från verksamheterna. Sedan vinstlobbyn uppvaktat SD finns en majoritet i riksdagen för planekonomin med privata vinstuttag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alltså det finns inget samband mellan pris och efterfrågan som i en fungerande marknadsekonomi. Vinsten skapas genom att dra ned från den skattefinansierade klumpsumma de får, framför allt genom att dra ned på personalkostnaderna. Privata vinster och socialiserade förluster.

Vilket samhälle skapas i framtiden med tillväxten av välfärdsaktörerna börsnoterade, och aktieutdelningarna finansierade från skattebetalarna? Kommer ökade krav på att folket måste öppna plånböckerna? 

Pyramidspelet

Läs också:

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons