Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerande inställning till övergrepp från polischefen

Annons

Festivalsommaren 2016 har inletts och medierna har hittills rapporterat om 15 våldtäkter och omkring 40 anmälningar om sexuellt ofredande efter två festivaler i Sverige (SVT 5 juli). Samtidigt har två stora festivaler ägt rum i Finland med 71 000 respektive 28 000 besökare, men där har varken våldtäkter eller sexuellt ofredande rapporterats eller anmälts (Yle 5 juli).

Hur förklarar du skillnaden mellan svenska och finska festivaler, Dan Eliasson? Är finländska män bättre på att uppföra sig och kontrollera sina impulser? Är finländare obenägna att anmäla sexuella övergrepp? Eller beror det på att Finland saknar patriarkala strukturer och att de har en polischef som tar sitt fulla ansvar för att upprätthålla lag och ordning?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Nyligen intervjuades kampanjgeneralen Dan Eliasson i Aktuellt (4 juli) om polisens aktuella kampanj ”Tafsa inte” och om de aktuella festivalövergreppen. På frågan hur han tänker agera för att få stopp på övergreppen svarar han utan att tveka: ”Hur förhindrar man händer att begå beröring om någon vill göra det i ett publikhav där 20 000 människor böljar fram och tillbaka, det är inte helt lätt”. Häpnadsväckande och ytterst provocerande! Det handlar inte om beröring och händer utan ägare utan om övergrepp och förövares händer som vet vad de gör. Undra på att Sverige ser ut som det gör med Eliasson som ansvarig chef för polismyndigheten. Förtroendet för honom närmar sig nollpunkten både inom och utanför polisen.

Varken offer eller förövare är hjälpta av Eliassons ovilja att se verkligheten som den är i dag. Om Sverige ska kunna återta kontrollen över lag och ordning behövs en handlingskraftig polischef, inte en kampanjgeneral som saknar självinsikt och anser att han inte kan göra något åt den negativa utvecklingen. Nu räcker det, Eliasson!

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons