Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd till företagsägare och styrelser – tänk på vem ni tar in

Annons

Jag har varit styrelsemedlem i ett framgångsrikt aktiebolag med god lönsamhet här i Sundsvall. Under åren har vi haft ett bra styrelsearbete med en bra ordförande samt ett bra lagarbete, som har gett en fin sammanhållning, trivsel och kamratskap. Vi har varit det starka laget – där laget har gått före jaget. Vi har fattat strategiska riktiga beslut och det har gjort att det här företaget nu tillhör de ledande inom sin bransch i Sverige. Så långt var allt frid och fröjd.

Men så kom företagets ägare på att han ville ta in ytterligare en person i företagets styrelse. Vi kände inte personen i fråga och vi kunde inte motsätta oss ägarens vilja. Nu började problemen i styrelsearbetet. Den tidigare så goda trivseln och vårt lagarbete i styrelsen blev som bortblåst. Det visade sig att den här personen var av typen besserwisser. Han kunde allt och visste precis hur företaget skulle styras även om han saknade erfarenhet från företagets bransch. Trots ordförandens protester dominerade han helt våra möten och körde över oss andra i styrelsen. I princip dumförklarade han oss andra och många gånger till ägarens förtjusning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det här gjorde att det blev ohållbart att vara med i denna styrelse och nu har vi alla, inklusive ordföranden, avgått ur styrelsen och lämnat företaget. Kvar är nu endast ägaren och besserwissern. Vi har hört att det nu också har börjat att gissla i olika avdelningar inom företaget och företagets lönsamhet har börjat att dala, viket svider i våra hjärtan.

Med dessa ord vill jag passa på att varna och ge råd till företagsägare och styrelser att ni ska vara noga med vilka personer ni tar med i styrelsen. Gör undersökningar och ta in nödvändiga referenser på aktuella personer. Fel personer kan förstöra mycket, som i vårt fall där det fick katastrofala följder.

Före detta styrelsemedlem

Fler insändare:

Vi kör med livet som insats så länge EU-tradarna är tillåtna

En skandal att nya bilar beskattas hårdare än 50 år gamla miljöbovar

Utkastad och ansedd som korkad – att leva med adhd är att inte leva upp till förväntningarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons