Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda torget och skrota höghusplanerna

Annons

Med förfäran har jag tagit del av förslaget till ett 38 våningar högt hus på Stora torget. Min första tanke var att det var ett senkommet aprilskämt och ett sätt att få litet andrum i debatten om torget. Nu är jag rädd att våra makthavare menar allvar.

Retoriken kring skyskrapan är anmärkningsvärd. Här används begrepp som mod och nytänkande. Staden ska vara modern och attraktiv. Höga hus påstås signalera framtidstro och stolthet. Häpnadsväckande nog anförs även miljöskäl. Retoriken bäddar för osäkerhet. En kändis från tv har ritat något häftigt. Motståndarna klassas som nej-sägare och bromsklossar med hemvist i gnällträsket. Jag köper inte detta och påstår motsatsen.

Höga hus är vanligt, men Sundsvall är unikt. Det gäller både helheten och många delar, bland annat miljön vid torget. Vi ska inte klandra Nyberg och Wingårdh för deras idé. Det viktiga är hur vi Sundsvallsbor tar emot förslaget, att vi har civilkurage att säga nej.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En växande befolkning behöver sitt vardagsrum: Torget och vängåvan. Två områden som hänger ihop för samvaro, avkoppling, publika och kommersiella aktiviteter och som inramas av kulturmärkta byggnader. Att ställa Wingårdhs skapelse på torget vore ett våldsamt klavertramp.

Jag kom till Sundsvall när folket just sagt nej till ett höghus på Stenkrossplan. Då fanns en stolthet över Stenstan och en allmänt utbredd kunskap om stadens unika historia och industriella utveckling. Det var högkonjunktur i slutet av 80-talet och det byggdes både bostäder och kontor i Stenstan, men på ett anpassat sätt. Nu föreslås en byggnad, som överröstar allt och signalerar stadsbyggandets fullständiga kollaps.

Läs också: Behöver vi en jättepenis på torget?

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Att det skulle bli en symbolbyggnad är helt klart, men för vad? Erfarenheterna från till exempel Turning Torso i Malmö berättar om överrepresentation av rika, medelålders, vita män, ofta singelhushåll i den här typen av objekt. Och deras bilar ska stå i ett nytt garage under torget. Stan ska leva upp när dessa personer omsätter sina tillgångar i butiker, på pubar och restauranger. Torget offras för att några få förmögna ska få sitt eget kategoriboende, där de kan titta ner på oss andra.

Sverige har en lång tradition av att bygga goda bostäder för alla och att väga in sociala aspekter i samhällsbyggandet. När trycket ökar gäller det att ha en kompass. Vilka värden och behov ska prioriteras?

Vad är det som har hänt? Fokus har flyttats från en debatt om torgets utformning till en fråga om hela Stenstans karaktär och uttryck. Galna idéer måste avvisas och fokus åter riktas mot torget, som fyller en viktig funktion i sin fulla utsträckning.

Att låta planerna för torget vila en tid är säkert klokt. Och därefter göra ett väl förankrat program för ombyggnaden. Personligen skulle jag gärna se en idétävling eller parallella skisser från några företag med gott renommé inom detta område.

Rädda vår vackra stad Sundsvall med Stenstan och torget! Säg nej till skyskrapan!

Ragnhild Widgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons