Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religionsfrihet ger oss rätt till tro

Annons

Replik på Gud har ingenting i vården att göra, ST 2 juli.

Jag har läst fem år på Umeå Universitet och har en magisterexamen. Du skriver att vetenskap och religion inte har med varandra att göra. Jag undrar hur du definierar vetenskap. Humamiora och medicin, räknar du dem som vetenskap? Psykologi och beteendevetenskap? Teologi och religionsvetenskap? För inom dessa ämnen bedrivs forskning vid våra universitet och bland annat finns det forskning som visar på att tro kan vara en hjälp vid sjukdom och sorg.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ens tro kan bland annat fungera som en coaping-mekanism vid svår cancer. Död och sjukdom ger existentiella frågor och utifrån mitt perspektiv torde det vara lämpligare att den som har kunskaper också ska hjälpa.

Jag vet inte vad du har för erfarenheter av sjukhuskyrkan? Kanske skulle du besöka dem och få hjälp att bilda dig en verklig uppfattning om vad de bedriver för verksamhet? När du skriver vetenskap antar jag att du menar naturvetenskap men att ha en sådan definition av vetenskap kan inte anses vara vetenskaplig.

I vårt land har vi religionsfrihet. Det ger varje människa rätt till religion. Det ger också varje människa friheten att bli påtvingad en religion. Men det innebär inte att din önskan att leva fri från religion, JanE, är överordnad någon annans rätt att utöva religion. Religionsfrihet är alltså snarare frihet till religion än frihet från religion. Den politiker som önskar inskränka religionsfriheten riskerar att inte bara tappa röster utan att också underminera vår lagstiftade demokrati.

Elin Lockneus

Teologie magister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons