Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena lurendrejeriet av jordgubbsmånglarna – som dessutom är saknade på torgen

Annons

På många ställen där man säljer jordgubbar har jag noterat att man säljer i enheten liter. En ask med jordgubbar väger ca 500 gram, men det är inte 1 liter bär som finns i asken.

Det är rena lurendrejeriet att annonsera att man säljer 1 liter jordgubbar. Varför måste jordgubbar säljas såsom det vore en lyxvara? Bär, kliniskt lagda i en liten fyrkantig pappask. Vid midsommartider är de sämsta bären i botten av asken, och den som inte har tillgång till ett jordgubbsland får betala stora summor om man vill ha så mycket bär hem för att lägga i frysboxen.

Det är en gåta för mig varför torghandelskulturen i Sverige för en sådan obetydlig tillvaro i stadslandskapet.

Vad jag saknar i Sverige är en riktig torghandel där jordgubbssäljare fyller upp ett litersmått långt över brädden med jordgubbar och tar ett riktigt literspris för bären. Ungefär som när man besöker en finländsk torghandel.

Jag besökte nyligen Helsingfors för ett arbets- och familjeärende, och passade givetvis på att handla jordgubbar och ärter i lösvikt. Att det är så svårt att få tag på färska ärter i Sverige! Det finns bara frysta.

Det är en gåta för mig varför torghandelskulturen i Sverige för en sådan obetydlig tillvaro i stadslandskapet. Saknas det entreprenörer? Villiga torgsäljare? Är torghyran för dyr? Eller är det inte fint nog att vara torgsäljare?

Jordgubbsförsäljare här i regnet längs en landsväg. Skribenten saknar dock försäljarna på de svenska torgen och kritiserar torghandelskulturen i vårt land.
Stora torget i Sundsvall. Skribenten frågar sig om det saknas  entreprenörer? Villiga torgsäljare? Eller om torghyran är för dyr? Eller om det inte är fint nog att vara torgsäljare?

Ta Sundsvalls torg: En väl fungerande plats att kunna bedriva daglig torghandel på. Yta finns, men var är folket som ska stå och sälja? På bondens marknad, ja, men det är på sensommaren och för det mesta på lördagar. Varför inte även vardagar?

Debatten om torget i Sundsvall har oftast hamnat snett. Det nämns ingenting om avsaknaden av torgsäljare. Istället handlar det om den fysiska ombyggnationen av torget som skulle leda till mer torghandel. Men det är helt nonsens. Ta Åbo torg som exempel. En obetydlig, kullerstensbelagd, markyta som ändå fyller sin funktion för torghandel.

Stadsflaneraren

Läs också:

Stora torget i Sundsvall – Sveriges tråkigaste

Uppskattade förslaget – slå ihop Stora torget och Vängåvan: ”Kul att många gillar min skiss”

KD: Nu måste tystnaden upphöra – Stora torget ska bli en levande plats

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons