Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: De flesta politiker jobbar ideellt och drivs av en vilja att göra något för samhället

Annons
Johanna Thurdin menar att politiker sällan drivs av makt eller pengar.

Replik på Hellre en misslyckad människa än en läskig lycksökare i kommunpolitiken, ST 5/3.

Signaturen Chroonbloom skriver om att han tror att människor blir medlemmar i politiska partier för att tjäna pengar och göra karriär. Då kan jag berätta, både för herr Choonbloom och alla andra, att de allra, allra flesta som engagerar sig politiskt gör det helt ideellt. Och för det fåtal som får lön som heltidspolitiker så ligger det troligtvis många år av ideellt arbete bakom, innan de når dit.

De aktiva i politiska partier drivs, liksom de aktiva inom andra ideella organisationer som Röda korset, idrottsrörelsen, patientföreningar, frikyrkor och så vidare, av en vilja att göra något för medmänniskor och samhället. De hoppas kunna påverka och skapa en bättre framtid för fler, i stället för att lägga all sin tid på sig själva, sitt hus eller sin familj.

För Plus-kunder: Sundsvalls politiker är dumma mot varandra – nu ställs krav på "uppförandekod"

I det parti där jag är aktiv är vi flera som arbetar deltid på våra jobb eller helt avstår från fast jobb, för att ha möjlighet att lägga oavlönad tid på politiken. Detta är verkligheten för den stora majoriteten av oss politiskt aktiva. Självklart skulle vi kunna tjäna betydligt mer pengar på att göra karriär i våra yrken, men liksom alla andra som engagerar sig i ideellt arbete, så tror vi att det behövs folk som inte bara tänker på pengar utan vill medverka till ett bättre samhälle för nästa generation. Och för att vara säker på att nästa generation ska få leva i ett fritt, demokratiskt samhälle behöver vi bli fler som engagerar oss i politiken, fler med olika sorters åsikter som kan stötas och blötas mot varandra, så välkommen att prova du också, Chroonbloom!

Johanna Thurdin

Miljöpartiet, Sundsvall

Läs också:

► För Plus-kunder: Politiker positiva till vår granskning av hot och hat – men inte alla: "Ni vill ju bara ha klick

► Insändare:  Att kasta skit på varandra är dagens politik – känslorna har tagit över

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons