Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssarna brände och plundrade

Annons

Hämtar in ST på lördagsmorgonen och läser att tidningen uppmärksammat slaget vid Åkroken, som utspelades den 25 maj 1721. Men till min förvåning har rubriksättaren valt "Släkten var bäst då ryssen besegrades", som rubrik.

Tiden läker alla sår heter det ju och mycket vatten har ju förvisso runnit under broarna sedan den dagen. Men att skriva så, är ju som att vi om drygt 200 år skulle skriva " När Tyskland hade vunnit andra världskriget". En slags historieförvanskning.

Så här var det i korta drag: Sundsvall attackerades med närmare 100 galärer, lodjor och slupar, fullastade med manskap. Ryssarna gick i land vid Mon, (ungefär vid Sundsvallsbronsbro södra fäste). Försvararna som var färre än 300 man lyckades uppehålla angriparna någon timme vid Åkroken. Men fick sedan dra sig tillbaka mot Selånger. Och eftersom ryssar och kosacker var fler än 7 000 var ju utgången av striderna given.

80 ryttare från Jämtlands kavallerikompani som anslöt lyckades med två motanfall hejda fienden, men utkämpade en hopplös kamp mot övermakten. Många stupade och tio svenskar fördes till S:t Petersburg som krigsfångar.

Hela Sundsvall plundrades och brändes ner och endast kyrkan med klockstapeln skonades. I backspegeln är det ju en spännande historia, men den innehåller givetvis all den tragedi och smärta som krig alltid gör.

Men tyvärr, några ryssar besegrades inte den gången.

Peo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons