Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, C: Bilden av äldre som undernärda stämmer inte

Annons

Med anledning av Liberalerna i matutspel: Kräver större variation på tallriken för Sundsvalls äldre, ST 22/2.

I artikeln om Liberalernas motion ges en i vårt tycke missvisande bild om att äldre i Sundsvalls kommun skulle svälta och vara undernärda. Det stämmer helt enkelt inte.

Är det så att Ingeborg Wiksten (L) känner till att någon av våra äldre svälter eller är undernärd? I så fall utgår vi från att hon har anmält det som sig bör. Vid misstanke om att någon enskild är undernärd eller äter dåligt, kontaktas alltid en sjuksköterska och det hela följs upp enligt väl inarbetade rutiner.

I dag har de flesta äldre som får mat i kommunal regi mellan två till fyra alternativ att välja på varje dag. Om man till exempel inte vill äta fisk och bor på ett särskilt boende så får man alltid någonting annat att äta. Inom Sundsvalls kommun har vi en god variation på maten för våra äldre och i jämförelser som SKL har gjort så ligger Sundsvall bra till. I SKL:s undersökning för 2017 uppgav 76 procent av de äldre att maten smakade bra eller mycket bra att jämföra med 75 procent i riket.

Vi tror inte att Liberalernas förslag kommer att lösa problemet med att alla äldre inte alla gånger får i sig den näring de behöver. Det kan finnas många orsaker till att äldre människor ibland väljer att inte äta, men konkurrensutsättning och behov av att välja mellan flera leverantörer och utförare av mattjänster, upplever vi inte vara den stora orsaken. Särskilt inte som vi redan nu erbjuder en näringsrik och god mat.

Vi i den styrande majoriteten vill öka livskvaliteten för våra äldre. Vi behöver därför öka arbetet med att till exempel kvalitetssäkra det nutritionsarbete som redan görs och förstärka kompetensen genom att utbilda exempelvis undersköterskor som i en del av sin roll arbetar som kostombud på våra boenden.

Vi har bra boenden och en bra hemtjänst i vår kommun. Personalen gör ett fantastiskt arbete för våra äldre, bland annat genom att erbjuda varierad och näringsrik mat.

Malin Larsson (S)

Ordförande i socialnämnden

Hans Forsberg (C)

Ordförande i infrastruktur- och serviceutskottet

Läs också:

L: Vi måste sluta se våra årsrika som en belastning för samhället

Vad krävs för att ni ska förstå att min 93-åriga huvudman är dement?

Jag tar hellre en varm hand än en dator när jag blir dement

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons