Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Glappet mellan primärvården och specialistvården för psykisk ohälsa är oacceptabelt

Annons
Bild: Klas Leffler / Cleis Nordfjell/TT

Den psykiska ohälsan ökar markant i vårt samhälle, särskilt hos barn och unga. Anledningen till detta är långt ifrån en enkel matematik, men det vi kan konstatera är att det samhälle vi lever i skapar denna ohälsa. För att kunna möta detta behöver vi arbeta på ett annat sätt än tidigare och sätta individens behov i centrum. Därför har vi socialdemokrater dragit igång ett svårt, men nödvändigt arbete redan under den här mandatperioden för att ändra hur vi arbetar inom sjukvården.

”Det som sker ofta ska vi ha nära till – och det som sker mer sällan kan vi åka till”, är en paroll vi agerat efter och kommer fortsätta göra. Detsamma gäller naturligtvis inom den psykiatriska hälso- och sjukvården.

Vi ser att det finns ett tydligt glapp mellan dagens primärvård och specialistvård kring psykisk ohälsa, vilket inte är acceptabelt. För att komma till rätta med detta vill vi tillsätta och omfördela resurser till primärvården där personer med psykisk ohälsa snabbt ska kunna få rätt hjälp på rätt vårdnivå. En nyckel i detta är att skapa förutsättningar för och prioritera samverkan, där vår regions sju kommuner är ytterst viktiga medspelare – särskilt skolan och skolhälsovården.

Förändring tar tid. Att ändra en organisationskultur och däri främst ett tankesätt och beteendemönster är inget som sker över natt. Hur många av oss är det inte som försökt ändra något beteende hos oss själva, som de klassiska nyårslöftena träna mer, sluta röka, leva hälsosamt? Det kräver målmedvetenhet, tid och uthållighet: det krävs att det blir en rutin.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om ni medborgare ger oss fortsatt förtroende att styra Region Västernorrland kommer vi fullfölja det viktiga förändringsarbete vi påbörjat för att skapa en god, jämlik och nära vård, även för personer som drabbats av psykisk ohälsa.

Elina Backlund Arab

Ledamot för Socialdemokraterna i Region Västernorrland

Läs också:

Livet är inte alltid som det ser ut på ytan – är det så svårt att förstå?

Personer som lider av psykisk ohälsa kämpar i det tysta – hur länge orkar man?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons